Hlavní obsah

Vytrvalý déšť dál trápí Liberecko, Višňová je nedostupná

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, sil, ib

Vytrvalý déšť výrazně zvýšil hladiny řek na severu, jihozápadě a ve středu Čech a na mnoha z nich byla vyhlášena povodňová aktivita. Nejhorší situace je v Libereckém kraji, kde byl kolem 15:00 na pěti tocích stav ohrožení, policie musela uzavřít několik zaplavených silnic a obec Višňová je nedostupná.

Voda na Liberecku a Plzeňsku bude dále stoupatVideo: Novinky

 
Článek

Naopak v Plzeňském a Středočeském kraji se situace pozvolna uklidňuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes upozornil, že vydatné srážky potrvají až do pátečního poledne.

Foto: Petrášek Radek, ČTK

Višňová na Liberecku je ohrožena záplavami.

Stav ohrožení byl odpoledne v Libereckém kraji už na pěti řekách, po Smědé, Jeřici, Kamenici a Jizeře překročila úroveň třetího povodňového stupně také Řasnice ve Frýdlantu. Na Lužické Nise stále platí druhý povodňový stupeň. V kraji za posledních 24 hodin napršelo na některých místech v Jizerských horách i více než 130 milimetrů.

Evakuace ve Višňové

Kvůli povodňové vlně na řece Smědé, která by měla během několika hodin dorazit do Višňové na Frýdlantsku, evakuovali hasiči ve čtvrtek dopoledne ženy a děti z domů v okolí řeky. Muži zůstali na místě a snažili se spolu s hasiči zajistit svá obydlí. Po 15:00 už se mohli evakuovaní lidé vracet do svých domovů. Od noci platí na řece třetí stupeň povodňové aktivity.

Foto: Barbora Silná , Právo

Upozornění ve Vísce na Višňovsku

„Očekáváme povodňovou vlnu do pěti hodin, možná dříve. Co to udělá, nevíme, ale v Hejnicích stoupla hladina řeky o metr a určitě se k tomu přidruží i voda z drobných toků,“ řekl Právu ve Vísce, což je část Višňové, velitel místních hasičů Lubomír Erban.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hladina řeky Smědé ve Višňové dosahuje až k mostu.

Na nedalekém mostě, který loňská povodeň odnesla, kontrolovali pracovníci Krajské správy silnic Libereckého kraje jeho stav. Voda se postupně zvedla a v Předláncích už zatopila pole i cesty. „Silnice je už neprůjezdná,“ pokračoval hasič Erban.

Jeho kolegové v domech podél řeky pomáhali nosit pytle s pískem a dělat aspoň částečně zábrany proti vodě.

Foto: Barbora Silná, Právo

Rozvodněná říčka Smědá ve Višňové

Ve Frýdlantu zasedal v poledne krizový štáb. Starosta města Dan Ramzer Právu řekl, že předpověď není dobrá, protože nad Jizerskými horami by do pátečního poledne mělo spadnout až 70 milimetrů srážek. Jako výhodu proti minulé povodni uvedl, že letos nejsou v řece Smědé žádné naplaveniny.

Protože Smědá na Frýdlantsku opustila koryto, několik silnic muselo být uzavřeno. „Dnes dopoledne v 10.11 hodin bylo na linku tísňového volání oznámeno protržení hráze rybníka ve Frýdlantu, kdy vyvalená voda začala téci do domů. Na místě byla jednotka z Frýdlantu, pomoci s pytlováním písku přijela i jednotka Stráže nad Nisou,“ informovala Právo mluvčí krajských hasičů v Liberci Zdenka Štrauchová.

Foto: Barbora Silná , Právo

Voda v Mníšku se vyvalila daleko od břehů.

Ve městě začal v 11 hodin dopoledne zasedat krizový štáb. Právu to řekla mluvčí krajské policie v Liberci Vlasta Suchánková. Dodala, že na evakuaci se připravují už i v Raspenavě, kde byl uzavřen most.

Foto: Barbora Silná, Právo

Lidé kontrolují most ve Vísce u Višňové.

„Krajská povodňová komise zatím nezasedá. Vše se zatím řeší na úrovni měst, pokud se rozhodnou tamní povodňové komise, že je situace vážná, zasedne krajská komise,“ vysvětlila Právu vedoucí tiskového oddělení Libereckého kraje Andrea Fulková.

Foto: Barbora Silná , Právo

Ve Středočeském kraji platil třetí povodňový stupeň na řece Skalici, na Litavce byl vyhlášen druhý stupeň. Hladina obou toků však přes den postupně klesala a nebezpečí bylo odvoláno. Nejnižší povodňový stupeň byl odpoledne vyhlášen ve Žlebech na řece Doubravě a podle meteorologů by se na druhý stupeň mohla ještě rozvodnit Jizera.

V noci potok Chumava částečně zatopil domov pro seniory v Hostomicích na Berounsku a kvůli silnému podmáčení se zřítila část budovy v Kounově na Rakovnicku.

Zejména kvůli popadaným stromům byly problémy na několika tratích na Berounsku a v okolí Prahy.

Na Vysočině byla přerušena doprava na trati Brno - Kolín a až do odpoledne nejezdily vlaky na podemleté trati mezi Zadní Třebaní a Lochovicemi na Berounsku.

Kvůli velké vodě hasiči evakuovali dětské tábory u Rožmitálu pod Tremšínem, na Rokycansku a v Hutích na Příbramsku.

Foto: Barbora Silná, Právo

Hasiči ve Vísce zanášejí dům pytli s pískem

Foto: Ivan Blažek, Právo

Hasiči zachraňují zaplavené auto v Koterově.

Vydatné deště zvedly také hladiny některých řek v Plzeňském kraji. Po rychlém vzestupu se ale hladiny většinou postupně uklidňují. Na třetím povodňovém stupni byla kolem 16:00 Úslava v Plzni-Koterově a Klabava na odtoku z klabavské nádrže.

Hasiči zasahovali například v obci Radnice na Rokycansku, kde u potoka stavěli hráze z pytlů s pískem, nebo ve Starém Plzenci na Plzeňsku, kde voda zaplavila garáž a dům. Ve Spáleném Poříčí na Plzeňsku naplavená hlína a bláto zatarasily silnici.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Rozlitá Úslava se dostala až ke stodolám v plzeňském Koterově

Foto: Ivan Blažek, Právo

Rozlitá řeka před Koterovem.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Pracovníci hydrometeorologického ústavu sledují stoupající hladinu řeky Úslavy na mostě v Koterově.

Třetí stupně povodňové aktivity ve čtvrtek ve 12:00
místořekakraj
PředlánceSmědáLiberecký
PlavyKameniceLiberecký
MníšekJeřiceLiberecký
Bílý PotokSmědáLiberecký
Jablonec nad JizerouJizeraLiberecký
odtok z nádrže KlabavaKlabavaPlzeňský
Plzeň-KoterovÚslavaPlzeňský

Hydrometeorologové vydali před stoupajícími hladinami řek varování. V ČR začalo pršet ve středu odpoledne a silný déšť na většině území Čech neustal. Mělo by se tak stát od západu během čtvrtečního dopoledne, kdy se srážky přesunou na východ. V severních horách v Čechách by mělo ale dál pršet. Situace na Liberecku se tak zřejmě nezlepší.

"Vzhledem k očekávaným srážkám, které opět postihnou zejména Liberecko, očekáváme i nadále vzestupy vodních hladin zejména na Smědé, kde se udrží 3. SPA až do zítřejšího dopoledne. Rychle bude stoupat i horní tok Jizery, kde předpokládáme v nejbližších hodinách rovněž překročení 3. stupně povodňové aktivity," uvedl ČHMÚ v předpovědi.

Varování před povodněmi platí s větším či menším rizikem s výjimkou Karlovarského kraje pro všechny oblasti ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám