Hlavní obsah

Armáda chce některé bitevníky L-159 prodat zpět Aeru, pak je má koupit Irák

Právo, Oldřich Danda

Kruh se uzavřel. Před čtrnácti lety ministerstvo obrany slavně nakoupilo od Aera Vodochody 72 bitevníků L-159 za 50 miliard korun, dnes trochu potupně vyjednává s výrobcem o tom, že mu část letounů za zlomkovou cenu prodá zpět. Důvodem je prodej 24 nepotřebných strojů do Iráku, který dojednává Aero.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Letoun L-159 Alca českého letectva

Článek

„Jednou z uvažovaných variant je odprodej nepotřebných L-159 společnosti Aero, která nám tuto možnost nabídla,“ řekl Právu mluvčí obrany Jan Pejšek.

Ředitel Aera Ladislav Šimek jednání s obranou o odkupu letounů potvrdil, ale nechtěl ho podrobněji komentovat.

Na dotaz, zda letouny od armády odkoupí, až kontrakt s Irákem napevno dojednají, řekl Šimek Právu: „Těch možností je víc a toto je jedna z nich.“

„Hlavně ne pod cenou“

Ministerstvo obrany se chystá před prodejem zjistit skutečnou cenu, za kterou letouny prodá. Vyhlásilo pro to výběrové řízení na auditora. „Nechceme, aby nás někdo v případě jejich budoucího odprodeje obviňoval, že jsme je prodali pod cenou,“ podotkl Pejšek.

Šimek o ceně nechce mluvit. „My máme určitou představu o ceně, měla by být výhodná a v souladu s předpisy,“ uvedl šéf Aera. V souvislosti s prodejem do Iráku se mluvilo o rozmezí mezi jedním až dvěma milióny dolarů za kus, tedy mezi 17 a 35 milióny korun.

Pro obranu bude ale každá cena vysvobozením, protože vojáci létají pouze s 24 letouny a uskladnění a konzervace zbývajících 36 kusů, které jsou uloženy v hangárech Aera, vyjde na 30 miliónů ročně. Pět letounů obrana vyměnila s firmou EADS za dopravní letadlo Casa C-295, několik rozebrala na náhradní díly a na výrobu dvoumístných strojů, jeden letoun havaroval.

Ministerstvo obrany i Aero se snaží již několik let bezvýsledně L-159 prodat. Jednání s Irákem je zatím největší nadějí. Za kontrakt byl v květnu v Bagdádu orodovat i premiér Petr Nečas. Ministr Alexandr Vondra (ODS) po jednáních s iráckými kolegy uvedl, že se irácká armáda pro L-159 rozhodla.

Smlouva ale stále není dojednána. Podle Šimka na pomalém přístupu iráckého ministerstva obrany není nic divného. „My respektujeme nákupní postupy našeho zákazníka a neřekl bych, že to postupuje neobvyklým způsobem,“ uvedl Šimek.

Reklama

Výběr článků

Načítám