Hlavní obsah

Klaus k omilostněné lékařce: celý soudní spis číst nemusím

– Praha
Právo, luk

Prezident Václav Klaus se ohradil proti článku v úterním Právu, podle nějž na Hradě nečetli spis brněnské lékařky Aleny Kubáčové (66), která byla odsouzena k sedmiletému trestu za účast na podvodu s falešnými neschopenkami a v červenci od hlavy státu dostala milost.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Prezidentovi vadí titulek „Spis omilostněné lékařky Klaus ani jeho lidé nečetli“, který je podle něj „hrubě zavádějící“ a „neuvěřitelně nepravdivý“.

O co jde? Právo napsalo, že prezidentská kancelář si spis Kubáčové nevyžádala ani od Krajského soudu v Brně, kde byla původně odsouzena, ani od Nejvyššího státního zastupitelství, kde je uložen od poloviny června. Tuto informaci Právu potvrdili zástupci soudu i zastupitelství. A také mluvčí Hradu Radim Ochvat uvedl, že prezidentská kancelář měla k dispozici „rozsudky“ Krajského soudu v Brně a Vrchního soudu v Olomouci.

Klaus odmítá, že by k uvážlivému rozhodnutí bylo třeba číst nejen rozsudky, ale i celý spis. „Trvám na tom, že prezident je schopen si učinit obrázek o rozsahu trestné činnosti spáchané žadatelem o milost na základě detailního prostudování více než (v tomto konkrétním případě) 200stránkového rozsudku Krajského soudu v Brně a zhruba 100stránkového rozsudku odvolacího soudu v Olomouci a že k tomu celek ‚spisu‘ nepotřebuje,“ napsal Klaus v článku, který vyjde ve středečním Právu.

Klaus minulý týden milost na svých stránkách oficiálně zdůvodnil přihlédnutím „k vyššímu věku jmenované, jejímu dosavadnímu řádnému a společnosti prospěšnému životu a současnému špatnému psychickému stavu“. Prezidentská kancelář si vyžádala mimo jiné také lékařskou zprávu.

O členství Kubáčové v ODS jsem nevěděl

Za „nejhrubší útok“ Klaus ve své reakci pro Právo označil „hypotézu, že prezident omilostňuje lidi kvůli jejich členství v ODS. "V této dávce milostí jsme prověřovali 600 žádostí (udělil jsem 8 milostí!) a o žádném ze žadatelů (a tedy ani o dr. Kubáčové) jsme nevěděli, zda, případně v jaké politické straně někdy byli,“ řekl Klaus.

Kvůli skutečnosti, že milost dostala Kubáčová, která byla v letech 1994-2002 členkou a zastupitelkou ODS v Brně-Novém Lískovci, Klause kritizoval předseda Strany zelených Ondřej Liška, což Právo v úterním článku připomnělo.

Stejně tak text v Právu obsahoval vyjádření ústavního právníka Václava Pavlíčka, podle nějž není nutné, aby prezidentská kancelář kvůli udělení milosti studovala dopodrobna celý soudní spis. „Milost je něco, co se vymyká pojetí viny a trestu. Spis si (prezident) vyžádat může, když to uzná za vhodné, ale určitě by milost neměl zdůvodňovat tím, že soud rozhodl špatně,“ uvedl Pavlíček s tím, že o vině a trestu rozhodují výlučně soudy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám