Hlavní obsah

Policisté znovu kontrolovali autobusy, třetina měla problém

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnohé turisty čekalo na hraničních přechodech s Rakouskem a Slovenskem v neděli ráno nepříjemné zdržení. Zájezdové autobusy tam kontrolovali jihomoravští policisté. Kontroly byly zaměřeny hlavně na technický stav vozidel a také na povinnosti, které musí splňovat každý profesionální řidič včetně střídání či odpočinkových zastávek. V neděli bylo zkontrolováno 48 autobusů.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Policista kontrolující autobus

Článek

„Akce byla rozdělena do dvou dílů a začala už v pátek, kdy se kontroly zaměřily na trojici nejvytíženějších hraničních přechodů pro autobusy směřující na jih. V neděli ráno a dopoledne pak na přechodech v Lanžhotě, Mikulově a Hatích kontrolovali policisté autobusy směřující zpět do České republiky. V neděli policisté kontrolovali osmačtyřicet autobusů," uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Odstrašující byl případ z pátku, kdy byli pro závažnou závadu na brzdovém systému a další technické závady nuceni zakázat jízdu jednomu z autobusů.

Třetina autobusů měla problém

Nejzávažnější přestupek řešili v Mikulově s řidičem švédského autobusu. Ten jednak překročil stanovenou dobu jízdy, navíc porušil provozní režimy řízení. Policisté mu na místě uložili třicetitisícovou kauci. Případ bude dále řešit správní orgán.

Foto: Miroslav Homola, Právo

"Asi jedna třetina autobusů neprošla sítem kontroly, při níž police spolupracovala s pracovníky centra služeb pro silniční dopravu a úředníky krajského úřadu  bez problémů,“ uvedl Malášek. Policisté řidiče nejvíce pokutovali za nedodržení stanovených dob řízení a odpočinku. Navíc ze záznamových zařízení zjistili několik porušení maximální rychlosti jízdy.

Při kontrolách policisté také odhalili i některé závady v technickém stavu autobusů, případně vybavení vozidla. Podobné akce plánují jihomoravští policisté na další dovolenkové víkendy.

I když řada cestujících měla pro kontroly pochopení, našlo se dost pasažérů, kteří po mnohahodinové jízdě považovali kontrolu za zbytečné zdržení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám