Hlavní obsah

Drobil uvažuje o odchodu z politiky, čeká na slovo rodiny

Právo, Lukáš Bek

Bývalý ministr životního prostředí a místopředseda ODS Pavel Drobil vážně zvažuje odchod z politiky. Důvodem jsou pokračující dohady o jeho roli ve skandálu s údajnou korupcí, na niž upozornil dnes již bývalý šéf Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libor Michálek.

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Drobil

Článek

Drobil v rozhovoru pro Právo znovu popřel, že by o možných korupčních praktikách věděl. Kauza ho prý však natolik poškodila, že nemůže naplno vykonávat funkce místopředsedy ODS a poslance.

Poslední kapkou jsou podle něj spekulace o způsobu, jakým policie odložila vyšetřování kauzy. Policie zastavila vyšetřování kauzy v červnu. Šéf protikorupční policie Tomáš Martinec v Právu tehdy uvedl, že šlo jednoznačně o pokyn šéfky žalobců z Prahy 1 Šárky Pokorné. Ta následně odmítla, že by policii dávala jakýkoli příkaz.

Drobil pro Právo rezolutně popřel, že by v pozadí byly jakékoli politické tlaky. „Nikdy jsem s žádným státním zástupcem nemluvil. Nemám přístup do spisu,“ uvedl. Přetrvávající podezření, že vyšetřování bylo zastaveno nestandardně, mu podle něj ubližuje.

Byl jsem zvyklý dělat naplno

„Já jsem byl vždycky zvyklý dělat věci naplno. To znamená, buď budu dělat politiku naplno, nebo ji nebudu dělat vůbec. Buď podnikám naplno, nebo nepodnikám vůbec. Já nemám zapotřebí prostě přežívat někde v nějaké hibernaci, protože zrovna nemohu pracovat plnohodnotně,“ řekl Právu Drobil.

Na dotaz, zda uvažuje o úplném odchodu z politiky, odpověděl: „Samozřejmě. Je to jedna z věcí, kterou mám permanentně v hlavě od prosince.“ Hlavní slovo v rozhodnutí, zda opustí funkci místopředsedy strany a vzdá se poslaneckého mandátu, však bude mít podle něj jeho rodina.

Pokud by Drobil opustil post místopředsedy ODS, je otázkou, zda by strana ještě letos volila jeho nástupce. Kongres plánovaný na konec roku totiž podle stanov nemá být volební.

Drobil oznámil odchod z čela ministerstva životního prostředí loni v prosinci. Michálek upozornil na údajnou korupci na SFŽP prostřednictvím tajných nahrávek. Drobilův poradce Martin Knetig na nich popisuje, jak se prý dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS. Michálek pak řekl o svých podezřeních ministrovi s tím, že si rozhovory nahrál. Zaznamenal si také schůzku s Drobilem. Ministr v nahrávce Michálka vyzval, aby šel buď na policii, nebo záznam s Knetigem zničil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám