Hlavní obsah

Koalice se hádá o penězích, VV se nelíbí návrh rozpočtu

Právo, Jan Rovenský
Praha

Jen co ve vládní koalici utichly debaty o programu a personáliích, hrozí vážná hádka nad penězi. Věcem veřejným (VV) se nelíbí zvažované škrty, které se objevily v návrhu státního rozpočtu na příští rok. Podle předsedy véček Radka Johna je situace vážná.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéfové koaličních stran: Karel Schwarzenberg (TOP 09), Petr Nečas (ODS) a Radek John (VV)

Článek

Návrh rozpočtu na příští rok zazněl poprvé ve středu na poradě ekonomických ministrů. „Čísla, která jsme dostali na rozpočty resortů, považujeme za velký problém,“ řekl novinářům John s tím, že věří, že jsou údaje pracovní.

Podle něj se velmi vážná jednání o rozpočtu budou týkat nejen resortů VV. „Myslím, že všichni ministři v této chvíli řeší vážný problém. Když dojde ke konfliktu, tak to bude řešit koaliční devítka,“ dodal.

Také šéf klubu VV Vít Bárta uvedl, že situace je vážná a že je třeba o rozpočtu ještě jednat.

„Nebudeme vystřelovat dělostřelecké salvy dřív, než na sebe narazí průzkumníci a štáby v týlu zformují taktiku. Určitě to není tak, že dáváme ultimáta. Intenzivně jednáme dovnitř strany, přemýšlíme nad různými řešeními, a až s nimi seznámíme koaličními partnery, tak o nich budeme komunikovat s veřejností,“ řekl Právu.

Bárta odmítl, že čtvrteční zrušená tisková konference VV k daňové reformě je příznakem další vládní krize. Koaliční jednání prý nemohla zkrachovat, protože ani nezačala.

„Nechci, aby to, že jsme zrušili tiskovku, vyznělo jako drama. Konstruktivně pracujeme, nemáme důvod, abychom se nedohodli. Když se řekne, že státní rozpočet je katastrofa, v žádném případě to neznamená, že VV odmítají rozpočet ministra Kalouska,“ uvedl.

Véčkům se nelíbí zvažované škrty na ministerstvu školství ve výši šesti miliard a ve výši 15 miliard na ministerstvu dopravy. Oba resorty řídí ministři za VV.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám