Hlavní obsah

Dluh 30 Kč u lékaře může při vymáhání přijít pacienta až na 17 000 korun

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezaplatili jste regulační poplatek v nemocnici a teď se radujete, jak jste ušetřili, protože vás lékaři stejně museli ošetřit? Anebo jste prostě jen zapomněli a sestřička či doktor se po penězích neptali? Či jste si pouze neschovali potvrzení o platbě? Zanedlouho vám mohou zbýt oči jen pro pláč.

Článek

S velkou pravděpodobností jste totiž v nemocničních systémech evidováni jako dlužníci. A z třiceti korun, kolem kterých se před krajskými volbami 2008 strhla politická mela, může pohledávka vystoupat až na 17 tisíc.

Zdravotnická zařízení jsou ze zákona nezaplacené regulační poplatky povinny vymáhat, jinak jim hrozí nemalé sankce. I proto si začínají najímat v poslední době vymahačské firmy.

Neplatičů jsou tisíce

Kvůli neuhrazené třicetikoruně si tak na vás může došlápnout i exekutor. Týká se to přitom nikoli jen desítek či stovek lidí. Neplatících pacientů jsou podle zjištění Práva v Česku tisíce.

Prezidentka Exekuční komory České republiky Jana Tvrdková včera Právu řekla: „Podle našich zkušeností se vymáhání těchto pohledávek v poslední době skutečně množí.

Upozorňujeme občany, že u drobných částek ve výši 30 korun za ošetření u lékaře či 120 korun za pobyt v nemocnici se v konečném součtu u této pohledávky celková vymáhaná částka pohybuje kolem 17 tisíc korun.“

Podstatnou část vymáhané částky podle Tvrdkové činí náklady na advokáta, jenž zastupuje zdravotnické zařízení či vymahačskou společnost, která od nemocnice dluh odkoupí; v druhém případě může částka narůst o další položky za vymáhání.

Vymahači se o zakázky perou

Pracovník pražské Fakultní nemocnice Na Bulovce, který si nepřál zveřejnit jméno, Právu řekl: „Pacientovi, který poplatek nezaplatil, je poslána výzva. V případě, že opět nezaplatí, je pohledávka přenechána vymahačské společnosti. Ta od nemocnice dluh odkoupí. Samozřejmě, někdy to může dospět až do exekuce.“

Ekonomický náměstek Fakultní nemocnice v Hradci Králové Václav Honek pro Právo doplnil: „Od roku 2008, kdy zákon začal platit, činí dluh pacientů vůči nemocnici 3,2 miliónu Kč. Dlužníků máme řádově 15 tisíc. Lidi obesíláme, což jsou pro nás zvýšené náklady. Soudní cestou vymáháme dlužné částky nad 400 korun. Týdně podáme tři až čtyři žaloby.“

Honek konstatoval, že nemocnice je denně vystavena tlaku vymahačských agentur, aby jim dluhy pacientů prodala. „O takové agentuře zatím neuvažujeme. Možná pouze u případů chronických neplatičů,“ řekl náměstek s tím, že i takové případy se množí. Lékař má přitom pacienta povinnost ošetřit vždy, tedy i když poplatek neuhradí.

Pacienti by si měli uschovat potvrzení

Lidé mají z vymáhání obavy a sdílejí je i na mnohých zdravotnických webech. „Když na Bulovce dojdou k závěru, že pacient poplatky nezaplatil, pohledávky postupují inkasní firmě a ta je následně vymáhá soudně a exekučně,“ upozorňuje například jeden diskutující s tím, že „kdo si nenechává originály stvrzenek o zaplacení – několik let nazpátek – má smůlu“.

Prezidentka exekutorů Tvrdková míní, že „je třeba sdělit lidem, aby doklady o zaplacení regulačního poplatku nevyhazovali“. V případě, kdy soud vydá rozsudek, se může stát, že lidé poplatek skutečně zaplatili, ale nemají doklad. Jde totiž o to, že nemocnice může mít sem tam v platbách nepořádek.

Mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Zdeňka Marková zmínila situaci, kdy se dostavil rozhořčený klient, který svůj závazek už dávno zaplatil, přesto soudní příkaz obdržel.

„Stalo se tak v několika ojedinělých případech (z asi 650 podaných žalob). Těmto lidem se omlouváme. Bylo zjištěno, že k chybě došlo v počítačovém systému ať už chybou techniky, nebo lidského faktoru,“ popsala mluvčí.

Další možností je, že při úhradě složenkou nebo převodním příkazem klient neuvedl variabilní symbol (rodné číslo). V tom případě systém nerozpozná, kam platbu zařadit, a dluh není vymazán. Tady ale není chyba na straně nemocnice.

Karlovarská nemocnice, nutno dodat, na svém webu pacienty skutečně velice důsledně upozorňuje, že „nezaplacený regulační poplatek je pohledávka jako kterákoli jiná. Původně třicetikorunový poplatek tak může vzrůst na několik tisíc“.

„Počítač nerozlišuje“

Marková Právu řekla, že nemají potěšení z toho, že museli k vymáhání přistoupit, a snaží se vždy o lidský přístup.

„Víme, že je rozdíl mezi starou paní, která na svůj závazek opravdu zapomněla a nynější částka pro ni představuje většinu důchodu, a mezi člověkem, který s penězi problém nemá, ale rozhodl se nezaplatit z principu. I s tím jsme se už setkali. Toto však elektronický systém nerozlišuje a pohledávky jsou vyřizovány chronologicky,“ dodala nicméně.

Neuhrazené regulační poplatky k 30. 6. 2011 činily za celou krajskou nemocnici 1,3 miliónu korun.

Soc. dem. hejtmani, kteří původně chtěli pacientům v krajských nemocnicích od poplatků ulehčit, nakonec kapitulovali před soudy a právním výkladem, že podle zákona se placení vyhnout nelze.

Anketa

Stalo se vám, že jste u lékaře nezaplatili poplatek 30 korun?
Ano, lékař ho ani nechtěl
35,8 %
Ano, on i já jsme zapomněli
4,8 %
Ne, ale potvrzení o zaplacení nemám
57 %
Ne, a mám dokonce všechna potvrzení
2,4 %
Celkem hlasovalo 13262 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám