Hlavní obsah

Babák si prodejem akcií přišel na 25 až 35 miliónů

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za prodej akcií společnosti Bene Factum přiznal poslanec a bývalý ekonomický expert Věcí veřejných (VV) Michal Babák výdělek 25 až 35 miliónů korun. Přesná částka bude záviset na hospodářských výsledcích společnosti. Vyplývá to z jeho majetkového přiznání, které jako poslanec musí každoročně předkládat Sněmovně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec VV Michal Babák

Článek

Babáka na popud finančně analytického útvaru ministerstva financí šetří policie kvůli podezřelému financování VV. Poslanec si kvůli kauze koncem května pozastavil členství ve straně.

Kromě opční smlouvy na akcie Bene Factum přiznal dále Babák dvě hypotéky (ve výši osmi a čtyř miliónů) a dvě půjčky: 1,3 miliónu od MxB a 3,5 miliónu od společnosti WCM CZ. V obou firmách je zároveň veden jako jednatel, v MxB je navíc většinovým majitelem.

Babák dále přiznal příjem 50 tisíc z MxB, 418 700 dostal jako plat ze Sněmovny, 20 tisíc dostal od SVJ Korunní a téměř šedesát tisíc od VZP. Pronájem nemovitostí mu vynesl 968 tisíc.

Ministerstvu financí se zdálo podezřelé, že Babák statisícové částky ukládal v hotovosti na svůj účet v bance, celkem se jednalo o 7,8 miliónu korun v posledních dvou letech. Na konto VV poté došlo 6,5 miliónu korun.

Dalších pět miliónů půjčil Babák straně letos poté, co peníze dostal od kolegy z firmy WCM CZ Josefa Lišky. Ten peníze do banky vložil v hotovosti den předtím, než je poslal Babákovi. Babák tak přes svůj účet věnoval VV celkem 11,5 miliónu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám