Hlavní obsah

Sanitka přijede do 20 minut, nikoliv do 15, podpořili poslanci další část reformy

Aktualizováno

Poslanci v úterý podpořili v prvním čtení návrh zákona o zdravotních službách a návrh zákona o zdravotnické záchranné službě. První vymezuje podmínky poskytování zdravotní péče, druhý stanoví jednotné podmínky pro poskytování záchranné služby. Ta například sjednocuje dojezdové doby na 20 minut, nyní je to minut 15. Podporu získal i zákon o speciálních zdravotnických službách.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

Nynější čtvrthodina je v mnoha případech nereálná, argumentoval ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Velká část obyvatel žije v místech, kam není možné sanitkou do 15 minut přijet. Týká se to více než miliónu lidí. I po prodloužení doby zůstanou horské oblasti, kam se záchranka tak rychle nedostane.

Vzniknout by také mělo 40 nových stanovišť záchranné služby. Ani ta by podle ministra s dodržováním dojezdových časů 15 minut nepomohla.

Zákon také umožní záchranářům vstupovat do cizích objektů a požadovat pomoc od občanů. V případě, že by byli záchranáři při zásahu ohroženi na životě či zdraví, dovolí jim zákon pomoc neposkytnout.

Pacient bude mít právo na všechny informace

Předloha o zdravotních službách, která také prošla prvním čtením, umožní pacientům získat například právo na veškeré informace o svém zdravotním stavu a o zdravotních službách, které jim mají být poskytnuty. V Národním registru poskytovatelů najde rovněž všechny údaje o poskytovatelích zdravotních služeb.

Zákon o speciálních zdravotních službách upravuje problematiku umělého oplodnění, sterilizace, kastrací a změny pohlaví. Umělé oplodnění bude dostupné pro ženy do 55 let, sterilizaci z jiných než zdravotních důvodů budou moci podstoupit pouze ženy starší 21 let na základě vlastní žádosti.

Terapeuticky kastrovat budou lékaři moci muže staršího 25 let, který v minulosti spáchal násilný sexuální zločin nebo je sexuální deviant. V některých případech bude nutný souhlas odborné komise a soudu.

Zákon rovněž zakazuje klonování lidí a nařizuje školám organizovat a hradit preventivní prohlídky pro žáky středních a vyšších odborných škol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám