Hlavní obsah

Heger marně vykládal reformu manifestantům, slyšel jen "hanba" a "demise"

Právo, Novinky, Oldřich Danda
Praha
Aktualizováno

Odboráři zahájili v Praze před ministerstvem zdravotnictví další část ze série protireformních protestů. Před budovou resortu se sešlo na tisíc odpůrců vládních reforem. Na pódiu předvedli scénky, jak si představují, že bude zdravotní péče vypadat. Na pódium byl pozván také ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), jehož výklad reformy však lidé překřičeli. Demonstranti se poté vydali k Poslanecké sněmovně, kde s nimi diskutoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger během demonstrace vystoupil na pódiu a snažil se reformu vysvětlit.

Článek

Před shromážděným davem předvedl jako obvykle vášnivý projev předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. „Byznys se zdravím je něco nechutného. Není možné, aby si lidé připláceli ve zdravotnictví takovou měrou, na kterou nebudou mít. A co budou dělat, copak umřou?“ ptal se Zavadil shromáždění.

Proti návrhu zdravotnické reformy, o které by měli na úterní mimořádné schůzi hlasovat poslanci, se vyjádřila také předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková. „Není pravda, že nové zákony přinesou zlepšení péče ve zdravotnictví, ale naopak. Skutečným klientem bude pouze ten, kdo si připlatí,“ prohlásila Žitníková.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lidé demonstrují proti zdravotnické reformě.

Na mysli měla záměr na rozdělení péče na standardní a nadstandardní - placenou. Odborům se nelíbí, že není jasné, jaká péče bude do standardu spadat a která už ne. Podle nich by se o tom nemělo rozhodovat vyhláškou ministerstva zdravotnictví, ale v parlamentu. Odbory také tvrdí, že celá zdravotnická reforma vnese do systému jen zmatek, a nic dobrého z ní nepoplyne.

Odboráři na Palackého náměstí postavili pódium a protestovali scénkamiVideo: Novinky

Ministrova obhajoba ztracena v křiku

Před koncem happeningu dorazil na pódium ministr zdravotnictví Leoš Heger, ale nedokázal rozbouřenému davu mnoho sdělit, protože byl překřikován hesly „hanba“ a „demise“. Řekl, že se snaží bojovat proti špatným věcem ve zdravotnictví, snažil se také lidem vysvětlit, že poplatky budou zastropovány a že stokorunový poplatek za pobyt v nemocnici vychází z toho, co člověk za den spotřebuje. Ale demonstrující jej nenechali příliš mluvit.

Několikasethlavý dav se po skončení happeningu vydal k Poslanecké sněmovně, kde se od 14:00 koná mimořádná schůze právě kvůli schválení zdravotnické reformy v prvním čtení.

Miroslav Kalousek vyšel mezi demonstrantyVideo: Novinky

Na Malostranské náměstí, u něhož se budova Sněmovny nachází, dorazil dav protestujících před třetí hodinou odpoledne. Přišel mezi ně ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Nejprve na něj pokřikovali: "Kalousku, máš padáka, či Zloděj patří za mříže," posléze si s ministrem začali povídat.

Kolem půl čtvrté demonstrace skončila a odboráři se rozešli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám