Hlavní obsah

Hašek chce po Dobešovi za maturity 35 miliónů

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ministr školství Josef Dobeš (VV) může v nejbližších dnech očekávat pomyslnou složenku na 35 miliónů korun. Tentokrát se nejedná o předvolební akci ministra financí Miroslava Kalouska, se žádostí o uhrazení částky se dopisem na Dobeše obrátil předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD)

Článek

Miliónová částka je vyčíslením nákladů, které podle Haška krajům vznikly při zajišťování státních maturit na školách zřizovaných kraji.

„Skutečné náklady škol při maturitách vypočtené kraji totiž činily 44,5 miliónu korun, ale ministerstvo školství poskytlo dotaci pouze 9,7 miliónu korun. Kraje kvantifikovaly například zvýšené výdaje na odměny předsedům maturitních komisí, odměny hodnotitelům písemných prací, cestovné, školení či za spotřební materiál,“ napsal do dopisu Hašek s tím, že kraje od ministerstva očekávají v co nejkratší době doplacení požadované částky.

Státní maturity se připravovaly 14 let, přišly celkem na 680 miliónů korun. Studenti skládali ústní zkoušky, od 30. května pak následovaly jednotné testy a písemky. Ministr školství spojil s jejich zdárným spuštěním své setrvání ve funkci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám