Hlavní obsah

Žalobci o nové kolegy z advokacie nestojí

Právo, Josef Koukal

Nové státní zástupce bychom si měli od začátku vychovávat, ne přijímat odborníky z jiných právních profesí, kteří se mohli v minulosti namočit do klientelistických vazeb. Tak se dá ve zkratce shrnout doporučení nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, které vtělil do výroční zprávy o činnosti státního zastupitelství za minulý rok.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

Výhrada směřuje především k advokátům, kteří jsou prakticky jedinou vnější profesní skupinou, z níž se kromě čekatelů státní zástupci rekrutují.

„U vnějších profesí reálně hrozí vnášení do té doby vybudovaných vnějších vztahů a závislostí do soustavy státního zastupitelství, a tím i přímé ohrožování jeho nezávislosti a nestrannosti,“ napsal do zprávy Zeman.

Z vnějších profesí, odkud mu přísun nových žalobců nevadí, uvádí Zeman pouze soudce. Ti se ovšem do řad státních zástupců nehrnou. Z loňských 34 nově jmenovaných státních zástupců bylo 23 právních čekatelů, 5 asistentů státních zástupců, tři asistenti soudce, jeden exekutorský kandidát a dva advokáti.

Právě advokáti jsou tak jedinou mimo justiční skupinou, odkud čas od času proudí posily do státního zastupitelství. I podle šéfů exekutorské a notářské komory, které Právo oslovilo, nejsou známy z posledních let případy, že by zástupci těchto profesí usilovali o místo žalobce.

Krym: Jsou jen dobří a špatní právníci

A právě advokátů se Zemanův výpad jako jediných dotkl. „Je přirozené, že státní zástupci sami na sebe hledí jako na vzory ctnosti, zatímco na ostatní právnické profese (kromě soudců) nazírají jako na potencionální korupčníky,“ sdělil Právu tajemník Česká advokátní komory Ladislav Krym.

Ten se navíc s názorem Zemana na mimo justiční adepty práce ve státním zastupitelství, zásadně neztotožňuje. „Přesvědčení, že dobrého soudce může vychovat pouze soudní systém a dobrého státního zástupce jen systém státního zastupitelství, je naprosto chybné a odporující mnohaletým zkušenostem z jiných zemí,“ míní Krym.

„Nejlepší soudci v USA pocházejí z řad advokátů, v nejsložitějších procesech si stát najímá advokáty, aby zastupovali žalobu,“ podotkl dále. Rozlišováni by podle něj měli být pouze dobří a špatní právníci.

Zeman si nicméně za svým názorem stojí. „To tvrzení (z výroční zprávy, pozn. red.) vyplývá ze zkušeností, kdy čekatelé u výběrových řízení bývají prostě nejlepší. To je dáno tím, že se ti lidé tři roky připravují a systém státního zastupitelství nebo soudů je hodně specifický,“ řekl Právu šéf žalobců.

A trvá i na pasáži o „eliminaci rizika vnášení vnějších závislostí a vztahů do soustavy, které hrozí při přijímání jiných odborníků z profesí nejustiční povahy“.

„Pochopitelně, to s tím souvisí. Ale nebudu to konkretizovat na nějakou profesní skupinu,“ podotkl opatrně Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám