Hlavní obsah

Soudci při povolování monitoringu hovorů pochybili, Pospíšil chystá kárné žaloby

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) se ve středu vyjádřil ke kauze policisty Mariana Hudce, jemuž soudci povolili monitorovat hovory řady významných osob veřejného života či novinářů. Ministr řekl, že podle názoru ministerstva došlo k porušení zákona, kvůli čemuž hodlá na soudce, kteří monitoring povolili, podat kárnou žalobu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil

Článek

Pospíšil konstatoval, že prověrka se týkala 18 spisů, v nichž policista Hudec žádal o monitoring 50 čísel. Mezi monitorovanými osobami byl mimo jiné předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, blízcí spolupracovníci prezidenta Václava Klause Jiří Weigl či Ladislav Jakl a dále někteří novináři.

"Soudci ne zcela dodrželi trestní řád," konstatoval ministr s tím, že každá žádost o monitoring musí být odůvodněna, a to nikoliv formálně. U dotčených kauz bylo odůvodnění nedostatečné. Podle názoru ministerstva došlo k porušení zákona," dodal Pospíšil, který hodlá podat na osm soudců, kteří v kauzách rozhodovali, kárné žaloby.

Nechci drakonické tresty, ale jasná pravidla

Ministr doplnil, že mu nejde o drakonické tresty, ale o vyjasnění celé záležitosti. Pospíšil uznal, že pokud policista poskytne soudu falešné podklady, nemá soudce možnost relevanci údajů ověřit.

Ministerstvo v nejbližší době provede namátkovou kontrolu čtveřice okresních soudů, aby zjistilo, jaká je situace v oblasti povolování monitoringu hovorů. Ministerstvo rovněž počítá se změnou zákona, která by ukládala policii oznámit osobám, jejichž telefon byl monitorován, tuto skutečnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám