Hlavní obsah

Šestnáctiletá dívka se zabila skokem ze skály. Možná kvůli vysvědčení

Právo, Radek Plavecký

Tragický případ zbytečné smrti na konci školního roku řeší policisté ve Slaném. Skokem z vysoké skály se rozhodla v úterý večer skončit se životem šestnáctiletá dívka. Ve středu ráno podlehla v nemocnici svým zraněním. Panuje podezření, že její čin souvisel s vysvědčením. Počet dětí, které se kvůli obavám z vysvědčení obracejí na linky bezpečí, na konci školního roku tradičně rapidně stoupl.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Skočila se Slánské hory, byla převezena vrtulníkem do nemocnice v Praze, ale ve středu v ranních hodinách zemřela,“ potvrdila mluvčí kladenské policie Jana Dětská.

Proč dívka sebevraždu spáchala, se zatím neví. „Zda to bylo kvůli vysvědčení, nebo z nějakých jiných důvodů, to zatím nevíme,“ dodala Dětská s tím, že kvůli věku mrtvé dívky se nebudou zveřejňovat další podrobnosti o neštěstí.

Obavy z reakcí rodičů na vysvědčení představují pro děti větší stres než vysvědčení samotné.
Peter Porubský, vedoucí Linky bezpečí

Případ, který s koncem školního roku nakonec souviset ani nemusí, je však i tak velkým varováním. Případy dětských sebevražd a útěků z domova jsou totiž každoročně tragickým jevem po rozdávání vysvědčení.

Na Linkách bezpečí je rušno

V posledních dnech školy se podle pracovníků Linky bezpečí zdvojnásobuje počet volajících dětí, které se bojí reakce rodičů na známky. „Kvůli výsledkům ve škole volá denně kolem pěti až šesti dětí, ale v těchto dnech je to 10 až 12 dětí denně. Obavy z reakcí rodičů na vysvědčení představují pro děti větší stres než vysvědčení samotné,“ varoval vedoucí Linky Bezpečí Peter Porubský.

Podle psychologů a odborníků berou děti vše velmi vážně a nejdůležitější je dětem nevyhrožovat. „Rozhodně by rodič neměl říci: Se špatnou známkou se domů nevracej!“ nabádal Porubský.

Právě útěk z domova je nejčastější myšlenkou nešťastného a stresovaného dítěte. Objeví se ale i radikálnější případy sebevražd, což se potvrdilo během nedávných maturit.

Podle psychologa českobudějovické  linky důvěry Rostislava Nesnídala jsou typické telefonáty dětí, které se bojí domů se špatnou známkou. „V těchto případech je důležité děti hlavně uklidnit, aby situaci neřešily zkratkovitě,“ dodal Nesnídal, podle kterého ale na linku důvěry volají děti také proto, aby se pochlubily dobrými známkami. „Je to trochu smutné, ale stává se, že nám volají i děti kvůli tomu, že je rodiče doma za vysvědčení nepochválí.

Odborníci: Rodiče by měli reagovat klidně

Podle zakladatelky Nadace Naše dítě i Linky bezpečí Zuzany Baudyšové je nejdůležitější, aby rodiče reagovali v klidu. „Rozhodně nesmějí děti ponižovat, zastrašovat a vyhrožovat jim třeba slovy ,Já si to s tebou vyřídím!´. Špatné vysvědčení by nemělo být pro rodiče překvapením, mají vědět, jak na tom dítě je a jak se během celého roku učí. Pokud přesto rodiče reagují urážkami, výsměchem či ponižováním, pak se s tím často dítě nesmíří a jedná zkratkovitě a neadekvátně,“ upozornila Zuzana Baudyšová.

Linka bezpečí
Pro děti: 116 111
Pro rodiče (v odpoledních hodinách): 606 021 021, 840 111 234
Linky jsou celostátní a zdarma

Na Modrou linku důvěry v Brně podle její vedoucí Bohuslavy Horské psaly děti již na začátku června a ptaly se, co mají dělat se špatnou známkou a jak to doma oznámit. „Na takové dotazy odpovídáme, aby dítě nic neodkládalo. Aby rodiče nejprve informovalo telefonicky o nepříjemné zprávě a domů si pak přivedlo nějakou známou dospělou osobu či kamaráda a hned aby dítě mělo plán, jak školní výsledky zlepší,“ říká Horská.

Nejen děti, ale i rodiče mohou volat na Linku bezpečí, kde jim konzultanti mohou poradit, jak dítě nestresovat, a mohou je odkázat na odbornou pomoc.

„Pro dítě je důležité mít nějaký záchytný bod, nějakou osobu, které může důvěřovat. Pokud z hovoru vyplyne, že se jedná o dlouhodobé týrání za školní výsledky, pak se snažíme dítě nasměrovat na odbor sociální péče, případně pokud nám dá dítě údaje, pak informaci sociálnímu odboru předáme,“ doplnil Peter Porubský

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám