Hlavní obsah

Klaus nezmizí z veřejného života, chce dál bojovat s "ohlupovači"

Prezident Václav Klaus nehodlá zmizet z veřejného života, chce dál bojovat s "ohlupovači" kolem globálního oteplování a doufá, že jej budou veřejné záležitosti zajímat ještě v 99 letech. Řekl to v obsáhlém rozhovoru nedělnímu vydání Nedělního Blesku u příležitosti svých sedmdesátin.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Česká republika se podle Klause ocitla v "éře mediokracie". Politické otázky se podle něho neřeší na půdě vlády, ale v neděli v diskusním pořadu. "To je děs. To je nesmysl," tvrdí prezident. Klaus slaví kulaté narozeniny v neděli.

Na den svého jubilea si naplánoval soukromou oslavu a jazzový koncert na Pražském hradě. Narozeniny oslaví se svou rodinou a blízkými lidmi. Oficiální narozeninová setkání se zástupci veřejného života a diplomaty Klaus ve čtvrtek zrušil kvůli protestu odborářů. [celá zpráva]

Marťanů se nebojí

Kriticky se v rozhovoru prezident znovu vyjádřil k Evropské unii. V rozhovoru, který je zveřejněn i na oficiálních webových stránkách prezidenta, zopakoval obavu, že by se Česká republika mohla v EU "rozpustit jako kostka cukru v kávě". "To rozpouštění pokračuje velmi rychlým způsobem. A to mě trápí," uvedl Klaus. Na otázku, čeho se obává, řekl, že se nebojí ani globálního oteplování, "ani toho, že přijdou Marťani". Úplnou životní prohru prý nemá žádnou.

Se svým předchůdcem ve funkci Václavem Havlem se Klaus příliš často nestýká. Poslední příležitostí ke společnému rozhovoru bylo prý před několika lety setkání v Lánech, kam Klaus s manželkou pozval manžele Havlovy na oběd. "Také trochu proto, abychom se pochlubili, jak jsme Lány za tu dobu zvelebili," vysvětlil prezident jeden z důvodů setkání s Havlem.

Kromě názorů na globální oteplování, politickou situaci a Evropskou unii odpovídal Klaus Blesku i na otázky ohledně dovolené, nákupů spodního prádla a zubní pasty, sbírce kravat nebo vztahu k ženám. "Nevím, jestli se (ženám) líbím. Je jasné, že si prezidenta všimnou všichni - i ženy - víc než neprezidenta... Možná to ždibíček, ale jen ždibíček pomáhá," uvedl prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám