Hlavní obsah

Stávka bude ve čtvrtek i s blokádami, potrvá celý den

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, jas, hon

Zástupci odborů se v neděli dohodli, že stávka se z pondělí přesune na čtvrtek. Protest bude trvat 24 hodin. Pondělní termín zakázal předběžným opatřením soud, který stávku kvůli pozdnímu ohlášení označil za nezákonnou. Součástí stávky budou i blokády některých silnic.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vedení dopravních odborů informovalo o posunutí stávky na čtvrtek.

Článek

Podle šéfa Odborového sdružení železničářů Jaroslava Pejši bude stávka trvat 24 hodin od středeční do čtvrteční půlnoci. Zastavit by se měla městská doprava v některých městech a také železnice v celé zemi, jak se původně plánovalo. Pejša to řekl v České televizi.

Nevyjedou vlaky, ani MHD v některých městech. Například v Brně je účast stoprocentní, a nepojede tak jediný spoj. Jak bude vypadat Praha, se zatím neví. Není ani jasné, zda vyjede metro

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša (vlevo) a předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek

Součástí stávky budou i blokády silnic. Představitelé odborů však nechtěli upřesnit, kde všude budou komunikace blokovány. "Živelné blokády organizovat nebudeme," uvedl Pejša.

Podle něj se ale blokádami chtějí k protestu připojit jiné odborové svazy a dopravní odbory jim v tom nebudou bránit.

Policisté už oznámili, že blokády nejsou přípustné a budou se snažit komunikace uvolnit. [celá zpráva]

Odbory se chtějí odvolat

Podle šéfa Odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka nemají odbory v neděli šanci se "efektivně u soudu odvolat", i když podle svých právníků postupovaly podle zákona. "Existuje předběžné opatření soudu, proti kterému není šance se v neděli efektivně se bránit. Naše odvolání bude naprosto úspěšné. Neexistuje důvod, že by stávka byla nezákonná," řekl Pomajbík.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vedení dopravních odborů informovalo o posunutí stávky na čtvrtek.

Škody by šly na vrub odborářů

Odbory vyhlásily stávku v dopravě v pátek dopoledne, začít měla v pondělí ve tři hodiny ráno. Městský soud v Praze ji předběžným opatřením zakázal poté, co se na něj obrátilo ministerstvo financí. Podle soudu odbory neohlásily svou akci tři dny předem, takže by se jednalo o zneužití práva na stávku. Pokud by se protest v pondělí konal, měli by odboráři případné škody a ztráty nahradit. Premiér Petr Nečas (ODS) uvedl, že by je po nich vláda požadovala "do poslední koruny". [celá zpráva]

Ostravští odboráři mluví o generální stávce

Odboráři z Dopravního podniku Ostrava se ke stávce, původně naplánované na pondělí, chtěli připojit jen symbolicky. Poté, co stávku zatrhnul soud, však může být vše jinak. Soudní rozhodnutí je podle šéfa ostravských dopravních odborů Iva Protivínského krajně nestandardní. „V úterý máme zasedání výboru a je možné, že ohlasy budou daleko tvrdší a že nakonec zvolíme jinou formu protestu,“ řekl Protivínský.

Dodal ale, že proti razantnější formě stávky hraje fakt, že ostravští dopraváci stávkovali před nedávnem za zvýšení mezd. „Lidé během stávky nedostávali mzdu a teď by do toho museli jít znovu. Nevím, jak se k tomu závodní výbor postaví. Myslím si ale, že tahle stávka nebude určitě poslední a je jen součástí větší vlny stávek, která vyvrcholí až stávkou generální. A do té chceme jít určitě,“ řekl Protivínský.

Opava si zastavení dopravy rozmyslela

Zaměstnanci opavského dopravního podniku stávkovat ve čtvrtek budou, ale jen symbolicky. Přitom ještě v pátek místní odborový předák Miroslav Vaněk tvrdil, že v Opavě budou stávkovat téměř všichni řidiči autobusů a trolejbusů.

„Byli jsme připraveni v pondělí nevyjet. Protože ale stávka bude ve čtvrtek, bylo dnes rozhodnuto, že se ke stávce připojíme jenom symbolicky,“ řekl v neděli večer. Na dotaz, proč odboráři tak razantně přehodnotili svůj postoj, nechtěl odpovědět. „Je to naše interní věc,“ řekl.

Odbory si budou stěžovat

Odbory si chtějí na postup vlády stěžovat u Mezinárodní organizace práce, která má příští týden zasedat v Ženevě. Pomajbík označil chování kabinetu za "zbabělé a podlé". Rozhodnutí soudu je podle něj účelové. "Tyto metody nepatří do střední Evropy a do Česka," dodal.

Odbory stávku vyhlásily jako protest proti vládním reformám. Upozorňují například na nesmyslnost zákona, který posouvá věk odchodu do důchodu. Podle odborářů není možné v 70 letech řídit hromadné dopravní prostředky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám