Hlavní obsah

Soud odborům zakázal pondělní stávku

• Aktualizováno
Právo, Novinky, rav, dan, alt, jas

Soud vydal předběžné opatření, kterým zakázal pondělní stávku dopravních odborů. Řekli to odboroví předáci, kteří ve dvě hodiny odpoledne přišli na jednání s vládou a informaci o soudním opatření se dozvěděli. Vláda varovala, že, pokud stávka přesto proběhne, bude na odborech vymáhat případné škody. Policie bude připravena zajistit dodržování pořádku.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Soud v pátek předběžným opatřením zakázal stávku odborářů.

Článek

"Městský soud v Praze vydal v pátek odpoledne předběžné opatření, kterým zakazuje ČMKOS a Odborovému sdružení železničářů organizovat pondělní stávku a zároveň vyzývat k této stávce,“ řekla v sobotu Právu mluvčí soudu Martina Lhotáková. Doplnila, že rozhodnutí putovalo ještě během pátku adresátům, tedy odborovým svazům a v sobotu ho také předala justiční stráž během mimořádného zasedání vlády.

Pokud někdo odmítá respektovat rozhodnutí nezávislého soudu, pohybuje se na hraně zákona
premiér Petr Nečas

Stávka nebyla podle soudu ohlášena minimálně tři pracovní dny předem, a jednalo by se tak o zneužití práva na stávku. Pokud by se stávka přesto uskutečnila, ponesou odboráři odpovědnost za případné škody.

Odbory trvají na tom, že stávka bude, i když zřejmě ne v pondělí. [celá zpráva]

"Stávka byla vyhlášena v pátek 10.6. v 11 hodin na první následující pracovní den tj. pondělí 13.6., tedy bez reálné možnosti zajistit v průběhu pracovního volna minimalizaci škod," uvedl ve zdůvodnění soud.

Škody budeme vymáhat, varovala vláda

„Pokud někdo odmítá respektovat rozhodnutí nezávislého soudu, pohybuje se na hraně zákona,“ uvedl premiér Petr Nečas (ODS) po mimořádném jednání vlády s tím, že by se ze strany odborů jednalo o překročení Rubikonu. Pokud odbory stávku zorganizují, chce po nich vláda veškeré škody vymáhat žalobami.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Zároveň pověřil ministry dopravy a vnitra, aby zajistili opatření k zajištění dopravy, respektive veřejného pořádku. Resorty práce a spravedlnosti mají připravit legislativní úpravy práva na stávku.

Policie bude připravena zakročit

Nečas se odpoledne sešel ještě s ministrem vnitra Janem Kubicem a zástupci policie. "Na poradě se řešila problematika dodržování zákonů a naplnění usnesení vlády o opatřeních, která zajistí veřejný pořádek, ochranu života a zdraví občanů a ochranu veřejného a soukromého majetku při případné stávce," informoval tiskový odbor vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

"Pan premiér byl ujištěn, že policie bude důsledně trvat na dodržování zákonů a právního řádu ČR," uvedl mluvčí úřadu Jakub Stadler.

Odbory ustoupit nehodlají

Odboráři stávku vyhlásili v pátek s tím, že bude v pondělí. Mají v plánu protestovat od 3:00 do 16:00 a ustoupit od ní nehodlají.

"Naši právníci situaci nyní posuzují. V žádném případě to neznamená, že ustoupíme od stávky. Blokáda bude a zdá se, že zřejmě ještě větší," řekl ČTK šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek

Soud o vydání předběžného opatření požádalo ministerstvo financí. Podle informací Práva to byl právě šéf tohoto resortu Miroslav Kalousek (TOP 09), který požadoval mimořádnou sobotní schůzku vlády s odboráři.

Setkání ale nakonec vůbec neproběhlo, protože odboroví předáci po obdržení informace o předběžném opatření z jednání odešli.

Kalousek: předpokládal jsem, že odbory o opatření vědí

„Nebyly dodrženy zákonné podmínky, proto ministerstvo financí zažalovalo odbory, aby uchránilo Českou republiku před škodou," řekl Právu ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Podle Kalouska je lež, že by vláda předala odborářům soudní rozhodnutí. „My jsme je pouze pozvali na jednání a já jsem byl přesvědčen, že odbory mají dávno soudní rozhodnutí doručeno, protože já jako žalobce jsem je dostal včera (v pátek) do datových schránek." Uvedl, že předběžné rozhodnutí bude uveřejněno v neděli na stránkách ministerstva financí.

Výrazně si do odborů rýpnul předseda Starostů Petr Gazdík. „Pokud odbory nedokážou zákonným způsobem vyhlásit stávku, tak nemají právo mluvit do tak složitých zákonů jako je daňová či důchodová reforma,“ komentoval situaci.

Anketa

Měly by podle vás odbory stávkovat, i když to soud zakázal?
ano, odboráři by neměli ustoupit
29 %
ne, odbory by měly respektovat rozhodnutí soudu a stávku ohlásit včas
71 %
Celkem hlasovalo 52213 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám