Hlavní obsah

Je nejtepleji za osm let, ve čtvrtek se ale zatáhne

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První červnové dny jsou zatím nejteplejší od roku 2003 a jasných dnů a nocí na hranici tropických teplot si bude možno užít do Medarda. Ve čtvrtek se zatáhne, teploty výrazně poklesnou a přibude dešťů. Informovala o tom Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Profimedia.cz

Téměř tropické noci lákají k odpočinku u vody.

Článek

Od pondělí do středy by mělo byt počasí téměř neměnné. Jihovýchodní teplý a vlhký vzduch udrží po všechny tři dny oblohu polojasnou až skoro jasnou, odpoledne ale přinese více oblačnosti s bouřkami a přeháňkami.

Podle předpovědi by se ojediněle měly objevit silné bouřky s kroupami, přívalovými dešti a silným nárazovým větrem o rychlosti dosahující v nárazech až 90 kilometrů v hodině.

Letošní začátek června se podle Honsové pohybuje až o pět stupňů Celsia nad dlouhodobým průměrem. Meteorologové slibují letní dny s teplotami od 25 do 29 stupňů Celsia a takřka tropické noci mezi 18 a 14 stupni.

„Medard, který vychází na středu, tentokrát přijde téměř přesně. S Medardem většinou spojujeme oblast nižšího tlaku vzduchu, následující dny jsou pak zpravidla chladnější a deštivější. Jedná se ale o čtyři až pět dní, v žádném případě o 40 dní,“ vysvětlila Honsová.

Pranostiky vázané k 8. červnu, svátku sv. Medarda
Medardova kápě, 40 dní kape.
Prší-li na svatého Medarda, prší ještě čtyřicet dní po sobě a zkazí se sena.
Jasný den na Medarda tiší rolníkovo naříkání.
Tak jak na svatého Medarda bouří, tak se celý měsíc po tom bouřky souží.
Pláče-li Medard, i ječmen zapláče.
Když prší na Medarda, namokne každá brázda.
Prší-li na Medarda, pohanka v zemi hartá.
Na jakou notu Medard zahraje, na tu se bude celý měsíc tancovat.
Když na Medarda prší, nebudou toho roku houby růst.
Prší-li na Medarda, je malá naděje na slunečné léto.
Svatý Medard vždy jen dobré víno pije a vodu nechává, ať se, kam chce, lije.
Medard nemá mrazů více, by nezamrzly nám vinice.
Po Medardovi ostrá zima už nechodí, ani mráz vinici víc neuškodí.
Medardovy mrazy vinné révy nepokazí.

Od čtvrtka se potáhnou oblohou hustá oblaka, která přinesou deště a přeháňky. Pršet by mělo na většině území až do pátku. Odpolední maxima se propadnou k intervalu od 16 do 20 stupňů Celsia.

Mírné oteplení se očekává od víkendu, kdy by se rtuti teploměrů měly odpoledne posunout k rozmezí 19 až 23 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám