Hlavní obsah

Je to uměle vytvořený cirkus, řekl k okurkové panice Klaus

Novinky, mib, jim
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus nevěří, že okurková hysterie vznikla spontánně. Podle něj jsou případy podobných omylů z minulosti známy. Prodejce biookurek označil za oběti uměle vytvořeného cirkusu, kteří se ale žádné kompenzace podle Klause nedočkají.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

„Je to uměle vytvořený cirkus, který se opakuje se železnou pravidelností a vždy postihne někoho jiného. Teď to zrovna postihlo výrobce okurek,“ řekl Novinkám Klaus, který je v Římě na oslavách 150. výročí sjednocení Itálie.

„Je to neštěstí a to, že premiér Zapatero žádá Německo, aby poslalo nějaké odškodné, je docela smysluplný požadavek,“ řekl Klaus, ovšem s tím, že nepředpokládá, že by požadavky španělského premiéra Josého Luise Zapatera byly vyslyšeny.

K okurkové aféře se ve čtvrtek vyjádřil také premiér Petr Nečas (ODS). Proti této hysterii chtěl podle svých slov sám aktivně protestovat. "Celý týden jsem manifestačně jedl okurky. Teď se uvidí, co všechno nyní budu muset jíst. Ale nechci to zlehčovat,“ vtipkoval Nečas. [celá zpráva]

Klaus odmítal vakcínu proti prasečí chřipce

Rezervovaný postoj zaujal Klaus před rokem také vůči prasečí chřipce, která se do světa rozšířila z Mexika. Tehdy ji označil za bublinu podobnou globálnímu oteplování, jehož existenci Klaus také popírá. Prezident se proti viru odmítl i očkovat, byť coby vysoký představitel státu měl být v případě epidemie mezi prvními očkovanými.

S virem prasečí chřipky v těle umřelo v ČR 110 lidí. Vláda nakoupila proti chřipce 700 tisíc vakcín, ale 600 tisíc v hodnotě asi 110 miliónů korun vůbec nevyužila.

Pochybnosti se vyrojily kolem farmaceutického gigantu GlaxoSmithKline (GSK), který vakcínu distribuoval. Několik jeho bývalých zaměstnanců pracovalo pro Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) v době, kdy WHO vydala doporučení k využití vakcíny pro zabránění pandemii. Podle některých informací měli lidé z GSK za doporučení lobbovat.

V ČR se nákaza zatím nešíří

Epidemiologové mají za to, že příčinou krvácivého průjmu, který si v Evropě vyžádal nejméně 17 obětí, je bakterie E.coli. Nevědí však, jak se začala šířit po Německu. Zprvu odborníci tvrdili, že se přenášela po španělských biookurkách dovezených do Německa, ale tato informace byla posléze vyvrácena. Zapatero prohlásil, že náhradu za ušlý zisk zkusí požadovat i u Evropské unie.

Krvácivý průjem postihl v Německu stovky osob, zahynulo na něj již 18 lidí. Jednu oběť si nemoc vyžádala ve Švédsku. V drtivém počtu případů podléhají nákaze ženy.

V České republice dosud hygienici zkoumali deset podezření na krvácivý průjem, ale nákaza způsobená bakterií E.coli zatím byla potvrzena pouze v případě americké turistky, která do ČR přijela z Německa.

Odborníci se nyní dohadují, jestli se nákaza rozšířila přes zeleninu nebo kvůli špatně tepelně zpracovanému masu. V každém případě by měli lidé dodržovat hygienické normy, zeleninu omývat alespoň dvacet sekund pod tekoucí vodou, mýt si ruce po toaletě, před jídlem i během jeho přípravy.

Anketa

Je podle vás současná kauza nakažených okurek uměle vytvořený cirkus?
Ano
82 %
Ne
18 %
Celkem hlasovalo 12509 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám