Hlavní obsah

Na některých školách propadl z maturitní češtiny každý třetí student

Právo, ČTK, map

Na středních školách v pondělí odstartovala písemná část státních maturit. Tisíce studentů po celé republice začaly v 8:35 psát stejný test z českého jazyka v lehčí verzi. Dopoledne je čekala ještě slohová práce.

Foto: Martin Polák, Právo

Studenti při maturitní zkoušce. Ilustrační foto

Článek

Ministr školství Josef Dobeš (VV) představil statistiky dosavadního průběhu nových maturit s tím, že ústní části odhalily už i některé velice špatné školy. Na 48 z celkových 1262 propadlo 30 procent studentů z angličtiny, na osmi školách se pak okolo 30 procent pohybovala neúspěšnost z češtiny.

Včetně těch, kteří nebyli připuštěni k maturitě, a těch, kteří propadli u ústního zkoušení, se zatím celková neúspěšnost pohybuje kolem 17 procent. Z toho k maturitám nebylo připuštěno 11 procent ročníku, což je čtyřikrát více než v minulých letech.

U ústního zkoušení propadla tři procenta studentů z češtiny a 5,4 procenta z cizího jazyka, přičemž z němčiny propadali častěji než z angličtiny. Celkem neprošlo ústní částí nových maturit 6,5 procenta studentů. [celá zpráva]

Ministerstvo školství odhaduje, že nové zkoušky bude celkem opakovat pětina ročníku, tedy zhruba 20 tisíc lidí.

Byl rabi Löw žid, nebo muslim?

Písemky, které začaly v pondělí, jsou podle mnohých gymnazistů triviální. Například maturanti z žižkovského Gymnázia Na Pražačce byli po prvním testu z českého jazyka rozpačití. Řekli, že některé otázky příliš nesouvisely s češtinou a navíc prý byly velmi lehké.

„Školní maturita by byla určitě těžší než ta státní,“ myslí si maturantka Lucka.

Anketa se studenty obchodní akademie po testovací maturitěVideo: Novinky

Jedna z otázek zněla, jestli byl rabi Löw žid, nebo muslim. Dále měli studenti určit, kdy porodí vlčice, jestliže se páří v lednu a únoru a březost trvá dva měsíce. „S češtinou to nemělo nic společného,“ shodli se gymnazisté z Pražačky.

Ministerstvo školství odmítlo znění testů po dopsání zveřejnit. Podle mluvčího ministerského Cermatu Petra Habáně by se totiž některé úlohy mohly objevit u maturit třeba za pět let.

„U nás je do maturit zapojena prakticky celá škola,“ řekl ředitel školy Miloš Macek.

Krátce po osmé odpečetil za přítomnosti maturitní komisařky z Cermatu, školní inspektorky a zadavatelů z řad učitelů modrou krabici, kde byly sady testů přesně napočítané na třídy. Studenti nesměli mít nic na lavici, v průběhu hodinového testu mohli na toaletu jen ti, kteří měli papír od lékaře.

Po zkoušce kantoři testy vybrali, komisařka je naskenovala a elektronicky odeslala do centra na automatické vyhodnocení. Sloh a písemné práce z jazyků pak opraví učitelé ve školách a do centra pošlou i se svým hodnocením. „Už nám chodí první várky, zatím je vše bez problémů,“ řekl Habáň.

V úterý angličtina těžší čeština

V úterý bude následovat lehčí angličtina a náročnější test z českého jazyka, takto jsou maturity rozplánovány do 7. června. Výsledky se maturanti dozvědí až v polovině měsíce.

Až 96 procent maturantů si přitom zvolilo lehčí verzi testů. Kromě češtiny si mohli jako druhý předmět vybrat mezi cizím jazykem a matematikou, matematika se však skládá jen formou písemného testu.

„Státní maturita je zabezpečenější než dokumenty v Pentagonu. Přidělali jsme strašně moc práce ředitelům a učitelům,“ uvedl také Dobeš poté, co viděl minulý týden předávání zapečetěných krabic s testovými otázkami a veškerá zabezpečení s tím související.

V souvislosti s maturitami musí úředníci řešit i takové věci jako například středeční stávku dopravců v Ostravě. Panovaly totiž obavy, že by se studenti nemohli dostavit k testům v přesně určený čas, nakonec prý ale omezení veřejné dopravy nebude tak masivní. Další komplikace nastala minulou neděli při rozvozu testů do škol, posádka jednoho z přísně střežených aut s testy totiž musela nečekaně zasahovat u nehody na dálnici D1 a zachraňovala matku s dětmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám