Hlavní obsah

Liberec dostal za zpackaný šampionát v lyžování rekordní pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Liberec dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 6,55 miliónu korun za chyby v tendrech souvisejících s mistrovstvím světa v klasickém lyžování v roce 2009. Je to nejvyšší pokuta, jakou dosud úřad za chyby v zakázkách uložil. Město tendry nezákonně dělilo.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Předseda ÚOHS Petr Rafaj (vlevo)

Článek

Úřad to v pondělí uvedl v tiskové zprávě. Antimonopolní úřad našel chyby v šesti ze sedmi řízení, které s Libercem vedl. Celkem zkoumal 72 veřejných zakázek. Rozhodnutí zatím nejsou pravomocná. Město se proti nim může odvolat k předsedovi ÚOHS.

Úřad zahájil správní řízení na základě kontroly, kterou provedl v březnu 2009. Zahájil 11 řízení, které později sloučil do sedmi. Podle předsedy ÚOHS Petra Rafaje šlo o nejnáročnější sérii správních řízení, jakou kdy úřad řešil, zejména vzhledem k neobvykle vysokému počtu zakázek.

Město se zřejmě odvolá

Podle náměstka pro ekonomiku Jiřího Šolce je věc pro město nepříjemná. „Před nedávnem jsme museli zaplatit tři milióny korun za zakázku na odpady, a nyní další pokuta. O tom, že je správní řízení vedeno, samozřejmě víme, doufal jsem jen v jiné vyústění,“ reagoval na rozhodnutí ÚOHS Šolc.

Vedení města podle něj bude teprve zvažovat další postup. „Měli bychom využít všech možností, které nám zákon dává k tomu, abychom tuto pokutu odvrátili, snížili či alespoň oddálili její zaplacení. Na zaplacení takto vysoké částky v napjatém městském rozpočtu peníze nejsou a budeme muset hledat cesty, jak to řešit,“ řekl Šolc.

Jen dvě zakázky bez chyby

Nejzávažnější porušení zákona nastalo při zadávání 27 zakázek spojených s budováním sportovního areálu Ještěd. Zakázky za téměř 700 miliónů korun získaly STRABAG, SYNER, oaza-net, EUROVIA CS, Regionální stavební a ELPROINVEST. Město zejména nezákonně dělilo zakázky na více tendrů. Ve dvou zakázkách úřad pochybení neshledal.

V řízení, které se týkalo třinácti zakázek spojených s budováním sportovního areálu Vesec za 260 miliónů korun byly chyby u 12 případů. Liberec za to dostal pokutu jeden milión. Chyby byly i v tendrech na vybudování metropolitní internetové sítě, v zakázkách na projektovou dokumentaci nebo na dodávku sněžných pásových vozidel pro skokanský areál Ještěd a pro běžecký areál ve Vesci.

Liberecký šampionát má ale již problémy se splácením dluhů věřitelům, kvůli čemuž se dostal i do insolvenčního řízení. Celou řadu pochybení při zadávání veřejných zakázek při přípravě mistrovství světa v klasickém lyžování našel Nejvyšší kontrolní úřad, jeho šéf František Dohnal proto podal v roce 2009 trestní oznámení na neznámého pachatele.

Další dvě trestní oznámení podal o rok později ministr školství Josef Dobeš (VV). Stát dal od dluhů po mistrovství ruce pryč.

Reklama

Výběr článků

Načítám