Hlavní obsah

Šéf protikorupční policie Martinec: Financování VV šetříme už delší dobu

Právo, Radim Vaculík

Od března je novým šéfem protikorupční policie Tomáš Martinec, který do té doby působil jako náměstek krajského policejního ředitele na Vysočině. V současnosti má jeho útvar mimo jiné na starosti vyšetřování financování Věcí veřejných.

Foto: Právo

Nový šéf protikorupční policie Tomáš Martinec

Článek

Pane řediteli, bývalí náměstci protikorupční policie Zdeněk Tomica a Tomáš Krůl podali na inspekci žádost k prošetření toho, proč jste v údajné korupční kauze poslanců Věcí veřejných, ve které Vít Bárta předával některým poslancům peníze v obálkách, rozhodl, aby případ nejprve šetřili vaši podřízení z odboru daní, a nikoli korupce. Můžete to vysvětlit?

Do současné doby nevím, co je v podnětu, který podali moji kolegové v souvislosti s vyšetřováním kauzy, která se týká trestních oznámení poslanců Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí. Proto se podrobně nebudu k té věci vyjadřovat, dokud inspekce věc neuzavře a neudělá nějaké závěry. Nicméně se mě jako ředitele útvaru ÚOKFK ty věci dotýkají, protože ty útoky jsou směřovány na moji osobu a na práci policistů a to mě mrzí. Každopádně můžu kategoricky odmítnout to, že bych záměrným způsobem zpomalil nebo brzdil vyšetřování této kauzy, to důrazně vylučuji.

Proč ale případ nejdříve šetřili vaši daňoví specialisté?

To, proč jsem v první fázi rozhodl, že věc bude šetřit daňový odbor, vzniklo na základě veřejných vyjádření pana Škárky. Pokud si dobře vzpomínám, počátkem dubna vyšel nejprve článek, v němž pan Škárka uvedl, že bral několik měsíců finanční prostředky za loajalitu. Týž den či o den později zase vyšla zpráva, že je to mystifikace, že jen prostě zkoušel novinářskou obec a vymýšlel si. Pak ale 5. dubna vystoupil v pořadu Události, komentáře, kde na dotaz redaktora, za co peníze dostával, doslova uvedl: Jako výkonný místopředseda nesu za stranu odpovědnost, podepisuji dokumenty... Za to, že jsem jako místopředseda. Pak se v tisku objevilo, že to měl na spotřební materiály a provozní náklady. A právě na základě té skutečnosti jsem vydal pokyn k tomu, aby se věc začala šetřit na odboru daní. A to i vzhledem k tomu, že už tam jsou některá trestní oznámení v souvislosti s uvedenou stranou z dřívější doby.

Chápu tedy správně, že váš daňový odbor šetří financování Věcí veřejných už delší dobu? Od koho ta oznámení jsou? Od politiků?

Nebudu určitě říkat, od koho to je, ale prostě už se tam určitou dobu šetří věci daňového charakteru. Proto jsem zadal úkol, aby věc byla šetřena a informace byly shromažďovány na odboru daní.

Co jste v souvislosti s vyjádřením pana Škárky šetřili?

Jestli to případně nebyly daňové delikty, protože on uvedl, že neví, jestli ty peníze zdaňoval či nikoli. Na tehdejší dotaz v médiích, zda obdržené částky byly oficiální a jestli je uvedl v daňovém přiznání, odpověděl, že přiznání připravila jeho asistentka a že musí zjistit, jaká je skutečnost. Pak dodal, že daňové přiznání už odevzdal, a pokud tam ta částka není, tak že ho doplní. Museli jsme postupovat podle trestního řádu, kdy je policejní orgán povinen i na základě podnětů jiných osob učinit potřebná šetření. Vyvstala i další otázka, co to bylo za peníze, které on (Škárka) dostával.

Takže jste neřešili jen Škárku, ale i toho, kdo mu je dával?

Ano, šetřili jsme i původ těch finančních prostředků. To byla moje hlavní motivace, proč jsem to dal na ten daňový odbor.

Dal jste přímo vy pokyn k tomu, aby případ šetřil daňový odbor?

Ano, vzhledem k vyjádřením pana Škárky. Pak od něj přišlo trestní oznámení na oddělení v Horních Počernicích o zásahu do elektroinstalace v autě. Zároveň tam poskytl další informace, ale nechci je blíž uvádět. Teprve následně podal trestní oznámení na státní zastupitelství pro korupci, po něm i paní Kočí. To už jsme vstoupili do jednání se státním zastupitelstvím a konali v souladu s ním. Štve mě, že se řeší, jaký odbor to dělal. Policejní orgán, který věc šetří, je náš celý útvar odhalování korupce a finanční kriminality. Je naprosto běžné, že se věc zpracovává na nějakém odboru a v průběhu šetření dojde třeba ke změně právní kvalifikace a případ se postoupí na jiný specializovaný odbor. Takže i v tomto případě, když se potom objevily skutečnosti, které byly uváděny v trestních oznámeních (Škárky a Kočí) a byly natolik konkrétní v souvislosti s možnou korupcí (předávání obálek s penězi – pozn. red.), spisový materiál automaticky převzal odbor korupce. Mimochodem četl jsem, že pracovní vyšetřovací tým k této kauze zřídila státní zástupkyně (Hana Vrbová, manželka Martincova předchůdce v čele útvaru Libora Vrby – pozn. red.), ale ten zřídil náměstek policejního prezidenta Martin Červíček.

Kdo je v tom týmu?

Kromě lidí z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a našeho odboru korupce v něm zůstali i pracovníci z našeho daňového odboru.

Co říkáte na slova dozorové žalobkyně, že vyjádřila údiv a připadalo jí nelogické, když kauzu původně šetřili policisté z odboru daní?

Vzhledem k tomu, co všechno vyšlo v různých článcích, různé citace a informace, tak to nepovažuji za stoprocentní a takové vyjádření nebudu komentovat.

Zbrzdilo se vyšetřování případu tím, že jej šetřil nejprve odbor daní, a nikoli korupce?

Určitě ne. Základní důkazy jsme získali tím, co je obsahem těch trestních oznámení i co k nim oznamovatelé přiložili, a také tím, co hlavní aktéři vypověděli.

Uznáváte nějakou chybu v té kauze, jak naznačují vaši bývalí náměstci?

Stoprocentně to odmítám.

Jak si vysvětlujete jejich postup, tedy fakt, že se obrátili na inspekci?

Je možné, že jejich názor v té věci byl jiný, a postoupili tedy inspekci požadavek, aby zjistila, jestli jsem postupoval správně. Jiné vysvětlení k tomu nemám.

V médiích bylo naznačeno, že oba náměstci, Tomica s Krůlem, museli odejít právě proto, že upozornili na váš údajný špatný postup v kauze Věcí veřejných...

Já jsem nastoupil do funkce 22. března a už v tom týdnu jsem sdělil, že budu budovat svůj tým nejbližších spolupracovníků. Už tehdy jsem avizoval, že ani jeden z dosavadních náměstků na svých pozicích nezůstane. Bylo to tedy dřív, než celá kauza vůbec začala.

Váš postup v případu kritizoval i ministr vnitra Jan Kubice, který to označil za nářez a něco neuvěřitelného. Už jste s ním o tom hovořil?

S ministrem jsem vůbec nebyl v kontaktu.

Zvažoval jste po této kritice, že byste na svou funkci rezignoval?                     

Ne.

Kontakty s politiky pro mě končí u policejního prezidenta
Tomáš Martinec

Politici z ČSSD naznačují, že jste byl do funkce dosazen právě Věcmi veřejnými, respektive jejich předsedou a tehdejším ministrem vnitra Radkem Johnem, kterému vás doporučil a prosadil jeho náměstek Michal Moroz. Je to pravda?

Mně nabídl pozici ředitele ÚOKFK policejní prezident. A vůbec mi neříkal, že si to někdo přeje.

Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc vás vyzval, abyste veřejně sdělil, jestli jste se stýkal a jednal s náměstkem Morozem a nepsaným šéfem VV Bártou, který je nyní v kauze této strany podezřelým. Můžete to tedy veřejně říct?

S takovými věcmi jsem se z pozice ředitele ÚOKFK nesetkal, ani s žádným ministrem a s žádným politikem. Už při svém nástupu jsem do médií sděloval, že mým bezprostředním nadřízeným je náměstek policejního prezidenta pro Službu kriminální policie a vyšetřování Martin Červíček. Pokud by měl některý z ministrů, náměstků ministrů a jiných podobných osob potřebu mluvit se mnou, tak standardním postupem je, že informuji náměstka Červíčka, případně policejního prezidenta. Jak říkám, pro mě otázka kontaktů s politickou scénou, s ministry a podobně, končí u vedení policejního prezidia.

Ještě jednou – žádné schůzky s panem Bártou či Morozem neproběhly?

Ne.

Byl jste dosazen do funkce nějakou politickou stranou?

Stoprocentně ne.

Řekl vám tedy policejní prezident Petr Lessy, proč si vás vybral?

Zaprvé zná moji profesní historii, ať už se to týká finanční a poté protikorupční policie, takže je tady určitá odbornost. Navíc jsme se často bavili ještě v pozicích náměstků krajských policejních správ, on v jihomoravské a já na Vysočině. Probírali jsme spolu problematiku koncepce policie, korupce a finanční kriminality, takže jsme si rozuměli i po té odborné a koncepční stránce. Z toho důvodu se asi ke mně přiklonil.

Bude kauza údajné korupce uvnitř VV řádně vyšetřena? Neskončí jako jiné velké případy, tedy nijak?

Vůbec nebudu jednotlivé případy mezi sebou srovnávat. V tomto jsou vedeny úkony trestního řízení, pracuje na tom společný tým, je tam dozor státního zástupce, takže předpokládám, že po vyhodnocení všech důkazů bude učiněn závěr.

Skončí to obžalobou?

To teď vůbec nedokážu říct, jestli to skončí tak či tak.

Dozorová žalobkyně té kauzy si v médiích stěžovala, že někteří z poslanců VV opakovaně nechodí podávat na základě výzev policie vysvětlení, jeden prý dokonce hned čtyřikrát nepřišel...

Nevím, kdo konkrétně se vymluvil čtyřikrát. Jsou tam problémy jejich zahraničních služebních cest a pracovního charakteru. My se ale snažíme maximálním způsobem trestní řízení urychlit tak, jak to jde, a v tomto okamžiku nemám konkrétní informace o tom, že by ty omluvy byly tak četné.

Chcete vyslechnout celý poslanecký klub VV?

Já nevím. To dělá pracovní tým a já ani nejsem jeho šéfem, jak se někde psalo.

Kdo je jeho vedoucím?

Tím je šéf odboru korupce plukovník Černý.

Ještě jiná kauza, a to možná korupce ve Státním fondu životního prostředí. Co je tam nového, bude někdo v nejbližší době obviněn?

Nemám zdání. To je věcí vyšetřovatele.

Také tam údajně došlo ke sporu kvůli možnému úmyslnému brždění vyšetřování, tentokrát prý ze strany státních zástupkyň. Zaznamenal jste v této souvislosti nějaké pokyny ze strany státního zastupitelství, říkali vám něco podřízení o možném brždění případu či zásahu, že by někdo měl či neměl být prověřován?

Nemám od podřízených informace v takovémto slova smyslu.

Myslíte si, že se nástupem nového ministra vnitra, policejního prezidenta i vaším změnila doba, kdy se velké kauzy nedotahovaly do konce a nekončily obžalobou? Že došlo ke zlepšení, a to i v podmínkách pro práci policie?

Nemám přehled o tom, proč některé kauzy nebyly vyřešeny tak, jak by někdo eventuálně očekával. Po svém nástupu do funkce musím říct, že nejsme ničím limitováni ani ovlivňováni. Každý policista má prostor pro svoji práci a předpokládám, že útvar bude mít výsledky. On už je měl i předtím a není pravda, že se tady nic nevyšetřilo a nedělalo. Problém nevidím ani v součinnosti se státním zastupitelstvím.

Takže vám nic nechybí k tomu, aby se velké kauzy související třeba s politikou dotahovaly do konce?

Není nic, co by bránilo, abychom dospěli k závěru.

Často se objevuje kritika, že policii chybí operativní činnost, tedy vlastní aktivní vyhledávání trestné činnosti. Hovoří se o tom, že policie vyšetřuje jen věci na základě trestních oznámení a podnětů od lidí zvenčí. Zlepšilo se to v poslední době?

Je pravda, že obecně u policie je problém, co se týká operativní práce, zejména u hospodářské trestné činnosti. Předchozí vedení našeho útvaru se ale během posledních dvou let celkem intenzívně zabývalo tím, aby policisté dělali právě operativní práci v souvislosti s hospodářskými delikty. Tento útvar je školil, stejně tak školí i krajská ředitelství a hospodářské kriminálky v používání operativně pátracích prostředků, takže si myslím, že za ty dva roky náš útvar udělal velký krok dopředu a zlepšilo se to. Není to ale mojí zásluhou. Já v tom určitě míním pokračovat a vyvinout velký tlak na to, aby fungovala právě ta operativní práce policistů, dále je vzdělávat v této oblasti a poskytnout jim i podmínky, aby operativa fungovala.

Je pravda, že obecně u policie je problém, co se týká operativní práce, zejména u hospodářské trestné činnosti. Předchozí vedení našeho útvaru se ale během posledních dvou let celkem intenzívně zabývalo tím, aby policisté dělali právě operativní práci v souvislosti s hospodářskými delikty. Tento útvar je školil, stejně tak školí i krajská ředitelství a hospodářské kriminálky v používání operativně pátracích prostředků, takže si myslím, že za ty dva roky náš útvar udělal velký krok dopředu a zlepšilo se to. Není to ale mojí zásluhou. Já v tom určitě míním pokračovat a vyvinout velký tlak na to, aby fungovala právě ta operativní práce policistů, dále je vzdělávat v této oblasti a poskytnout jim i podmínky, aby operativa fungovala.

Na závěr se zeptám ještě na kauzu údajné korupce bývalého ministra obrany Martina Bartáka v souvislosti s problémy Tatry Kopřivnice, kde prý měl žádat peníze po americkém velvyslanci v ČR Williamu Cabanisovi. Ve čtvrtečním Právu kritizoval Bartákův advokát postup protikorupční policie, především pak půlroční prověřování případu bez jakýchkoli závěrů. Můžete vysvětlit, proč tu věc šetříte tak dlouho, aniž byste někoho obvinili?

Doba vedení úkonů trestního řízení je naprosto adekvátní rozsahu prováděných úkonů a probíhající mezinárodní spolupráce. Na případu pracuje celkem pět policistů, tito se však věnují i dalším trestním věcem.

Bartákův advokát také tvrdí, že má informace od anonymního pisatele, podle kterého byl záznam o zahájení úkonů trestního řízení v kauze tatrovek účelově antidatován, aby tak mohla policie použít výpovědi velvyslance Cabanisse a šéfa Tatry Ronalda Adamse...

Je absolutně nemyslitelné, že by se v rámci trestního řízení jakýkoli dokument antidatoval, takže to odmítám. Náš útvar zahájil úkony trestního řízení 11. listopadu 2010 a nikdy jindy.

Reklama

Výběr článků

Načítám