Hlavní obsah

Aktivisté Greenpeace protestují proti elektrárnám na jeřábu v centru Ústí

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Sedm aktivistů ekologického hnutí Greenpeace ve středu dopoledne vylezlo na jeřáb na staveništi na Mírovém náměstí v Ústí nad Labem před ústeckým krajským úřadem. Na 30 metrů vysokém jeřábu v poledne vyvěsili transparent velký 13,5 krát 10 metrů s výzvou Už žádné uhelné elektrárny!

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Aktivisté vyvěsili transparent proti uhelným elektrárnám.

Článek

Akcí chtějí připomenout, že krajský úřad rozhoduje o povolení pro výstavbu nových bloků uhelné elektrárny v Prunéřově na Chomutovsku a požadují po něm, aby vydání povolení pro rozpor se zákonem odmítli.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Na jeřáb na Mírovém náměstí v Centru Ústí vylezlo sedm aktivistů Greenpeace.

Greenpeace uvádí, že ČEZ nechce použít při stavbě nových bloků nejlepší dostupnou technologii a energie z Prunéřova není potřeba, protože ČR v posledních 10 letech vyváží každoročně dvojnásobek její roční produkce.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

„Bohužel to zatím vypadá, že krajští radní tančí tak, jak ČEZ píská. V roce 2009 se sice na necelých 24 hodin odvážili požadovat požití nejlepší dostupné technologie, ale lobbisté ČEZu nějak dokázali, že svůj názor přes noc odvolali. Nyní dokonce vedení vyjádřilo s projektem oficiální souhlas,“ řekl vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace Jan Rovenský, který je sám na jeřábu.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Podle mluvčí Greenpeace Lucie Jakešové chtějí zástupci hovořit s hejtmankou Janou Vaňhovou (ČSSD) a předat jí petici, kterou na Chomutovsku podepsalo 3500 lidí. Zatím proto není jasné, jak dlouho se aktivisté na jeřábu zdrží.

„Petice má jasná pravidla, musí se podat přes podatelnu. Raději než tady na jeřábu měli ale viset na ministerstvu životního prostředí,“ reagoval náměstek hejtmanky Arno Fišera (ČSSD) s tím, že by petici byl ochoten symbolicky převzít.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková Právu řekla, že lezení na jeřáb je věcí aktivistů. „Vše co aktivisté požadují, je už zaneseno v materiálech pro rozhodnutí. To nelze dopředu přejímat, je věcí úředníků a má být vydáno po 25. květnu,“ řekla Hanáčková.

Na místo přijeli policisté, odvedli od jeřábu dva členy Greenpeace, kteří zůstali dole pod jeřábem. Vzápětí přijeli i hasiči s plošinou, protože policisté plánují s aktivisty na jeřábu s její pomocí komunikovat. Kvůli tomu byla uzavřena i přilehlá Dlouhá ulice a zahrádka jedné restaurace. Kvůli plošině se plánovalo odtažení několika aut. „Minimálně je budeme muset legitimovat, o tom, zda budou obviněni z nějakého přestupku, je předčasné hovořit,“ řekl šéf ústecké policie Vladimír Danyluk.

Aktivisté proti elektrárnám protestovali už loni v březnu přímo na komíně elektrárny v Prunéřově. Na 300 metrů vysoký komín tehdy vylezlo 13 aktivistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám