Hlavní obsah

V Dobroníně nalezli archeologové další těla z poválečného období

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobronín
Aktualizováno

Průzkum druhé lokality u Dobronína byl pozitivní. Na druhém z míst, kde archeologové zahájili v pondělí 23. května odkrývací práce, se našly lidské ostatky. Potvrdila to policejní mluvčí Dana Čírtková. Archeologové předpokládají, že se jedná o těla Němců, které po válce Češi zmasakrovali.

V Dobroníně začal průzkum lokality, kde by mohly být další obětiVideo: ČTK

 
Článek

V první z vytipovaných výměr, na břehu Zlatého potoka, skončily práce hned v pondělí bez nálezu. V úterý se archeologové přemístili na druhou stranu cesty k patě viaduktu a jejich práce byla po 13:00 hodině korunována. „Narazili na část boty a kosti. Vyšetřovatel poté práce zastavil s tím, že budou dokončeny ve středu,“ uvedla Dana Čírtková.

Průzkum je součástí vyšetřování poválečné události známé jako kauza Budínka, v níž mělo dojít k masakru německých starousedlíků z okolí Dobronína, čekajících na odsun. Ostatky 13 těl se našly přímo na Budínce, dva lidé měli být podle svědectví zakopáni u viaduktu.

Podle vyšetřovatele Michala Lašky upozornilo na možnost nálezu březnové povrchové měření, ale zejména shromážděné materiály. Například vnuk jedné z potenciálních obětí, Manfred Fuchs, dodal videonahrávku s dnes již zesnulým českým pamětníkem, který na místo u viaduktu upozornil.

Dvě chybějící položky z Hawelkova seznamu

Nově nalezené ostatky čeká stejný proces jako předchozí nález na Budínce. Tedy, antropologický ústav Brno, a poté kriminalistický ústav Praha.

Vyšetřování na Budínce zahájilo vloni v srpnu a do konce letošního srpna by ho chtěl vyšetřovatel Michal Laška dovést k závěru. Jaký ten závěr bude, zatím není jasné. Dílčí informace se policisté rozhodli nezveřejňovat.

Nález ostatků zatím odpovídá údajům z tzv. Hawelkova seznamu. Učitel a písmák skupiny Němců z jihlavského jazykového ostrova Fritz Hawelka zaznamenal výpovědi lidí, jejichž blízcí se v této lokalitě beze stopy ztratili mezi koncem druhé světové války a odsunem. Mělo jít o 15 osob. Ostatky z Budínky patřily podle antropologů nejméně 13 lidem. Podle dalších materiálů měli být dva muži zabiti asi na půli cesty mezi dobronínskou internací a Budínkou, čemuž odpovídá místo u viaduktu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám