Hlavní obsah

Nosit symboly zakázané Dělnické strany je trestné, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Most

Mostecký okresní soud odsoudil trestním příkazem k veřejně prospěšným pracím tři příznivce Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) za to, že loni v říjnu v Litvínově a Mostě drželi vlajku se znakem zakázané Dělnické strany.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vlajky zakázané Dělnické strany se i po jejím zákazu nosí na akce DSSS běžně.

Článek

Informovaly o tom ve čtvrtek internetové stránky DSSS. Všichni proti tomu podali odpor, čeká je tak soudní líčení. Mluvčí soudu Bohumila Huňáčková nebyla v pondělí schopná odsouzení potvrdit.

Tři příznivci DSSS byli podle serveru odsouzeni k veřejně prospěšným pracím v trvání od 100 do 200 hodin . Podle obžaloby propagovali hnutí, které prokazatelně směřuje k potlačení práv a svobod člověka nebo hlásá rasovou, etnickou, národnostní, náboženskou či třídní zášť nebo zášť vůči jiné skupině osob.

DSSS je pokračovatelkou Dělnické strany, kterou loni rozpustil Nejvyšší správní soud. V programu, idejích a symbolech strany nalezl xenofobní a šovinistické prvky, rasistický podtext a návaznost na nacismus, tedy ideologii spojenou s Adolfem Hitlerem.

Strana podle soudu podněcovala k násilí a usilovala o radikální změnu demokratického zřízení. Podle verdiktu také uměle vytvářela pocity ohrožení, třeba ze strany cizinců a imigrantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám