Hlavní obsah

John už nebude patřit mezi vyvolené

Právo, ada, nig
Praha

Šéf véčkařů Radek John se svým odchodem z vlády může dostat do nemilé situace. Tedy z pohledu své strany. Po demisi se stane pouze řadovým poslancem, který ve Sněmovně nemá žádná mimořádná práva. A o to právě běží.

Foto: Milan Malíček, Právo

Radek John (vlevo) s kolegou Vítem Bártou (oba VV)

Článek

John jako šéf strany, pokud svou stranickou pozici uhájí, nebude coby řadový poslanec patřit do skupiny tzv. vyvolených, kteří mají ve Sněmovně přednostní právo vystoupit. Patří mezi ně pouze členové vlády, šéfové poslaneckých klubů a členové sněmovního vedení.

Z pohledu vnějšího pozorovatele nic zvláštního, z pohledu partajního klíčová věc. Právě skupina poslanců s přednostním právem totiž může kdykoli s čímkoli vystoupit a nečekat, až na ně přijde v debatě řada. Mnohdy hodně dlouhá.

Bývalý ministr vnitra a odcházející místopředseda vlády sice nikdy ve Sněmovně nepatřil k zaníceným diskutérům, ale ztráta přednostního práva znamená, že okamžitě reagovat a vystupovat dál může jen šéfka véčkařského klubu Karolína Peake a místopředsedkyně komory Kateřina Klasnová.

Přijde o polovinu příjmů

Vedle ztráty tohoto privilegia přijde John také o téměř polovinu svých příjmů. Zatímco jeho plat místopředsedy vlády spolu s náhradami činí 146 tisíc hrubého měsíčně, nově to bude v postavení řadového poslance 84 900 korun hrubého, včetně náhrad. Sněmovní funkce už jsou rozebrané.

Vzpomínkou na vládní angažmá mu tak může být pouze služební auto s řidičem, které bude mít k dispozici ještě tři měsíce po demisi. Díky tomu nemusí řešit problém, jak absolvovat kampaň po republice před volební konferencí své strany.

Mezi vyvolené ve Sněmovně by se John mohl znovu dostat zhruba do půl roku. Sněmovní ústavně-právní výbor totiž ve středu schválil na návrh Jeronýma Tejce (ČSSD) změnu zákona o jednacím řádu, který rozšiřuje okruh poslanců s přednostním právem právě o šéfy stran.

Nejde jen o Johna, ale také o šéfa komunistů Vojtěcha Filipa.

A koalice je tentokrát k opozičnímu návrhu vstřícná. „I když nepředpokládáme, že bychom v nejbližších letech byli v opozici, tak to pokládáme za správné řešení,“ řekl Právu místopředseda klubu ODS Marek Benda.

Reklama

Související témata:

Související články

Sobotka: John je pouze najatý herec

Tajná nahrávka z porady špiček Věcí veřejných podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky dokazuje, že šéf VV Radek John je pouze najatý herec. VV mají podle Sobotky...

John předá Nečasovi demisi v úterý

Vicepremiér pro boj s korupcí Radek John (VV) předá do rukou premiéra Petra Nečase (ODS) svou rezignaci v úterý. Podle svých slov si už s ministerským...

Výběr článků

Načítám