Hlavní obsah

Engel: Ministr slíbil pomoc se zvýšením mezd lékařů, kterým plat nestoupl

– Praha
Novinky, jim

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se zasadí o zvýšení mezd lékařů, kterým se plat po zimních protestech ještě nezvedl. Informoval o tom v úterý po ranní schůzce s Hegerem předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel. Podle něj je problém většinou na straně pojišťoven a ministr mu slíbil s nimi o tom jednat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel

Článek

„Jsem přesvědčen, že v krátké době bude současný stav napraven,“ uvedl po setkání s Hegerem Engel v České televizi. Podle něj se jedná zhruba o 15 nemocnic, kde ještě doktoři nedostali přidáno. Ovlivnit to prý může jen ministr a ten pomoc přislíbil.

Heger jej údajně také ujistil, že rušení akutních lůžek nebude probíhat v dramatickém tempu. Ministr sice nedávno uvedl, že proces by měl nastartovat 1. 7., ale podle Engela to bylo jen „nastřelené číslo“. K možnosti, že budou zrušena celá oddělení, Engel uvedl, že o tom řeč nebyla.

V memorandu mimo jiné stojí, že lékaři se budou podílet na přípravě zdravotnické reformy. „Trochu nám vadí, že jako nosiče byly použity Julínkovy zákony, ale chápeme, že reformy jsou nutné a myslím si, že naše připomínky budou brány v potaz,“ řekl Engel. Oba vyjednavači se shodli na tom, že se budou kvůli přípravě reformy setkávat častěji.

"Vše se vrací do normálu"

Memorandum je výsledkem protestní akce Děkujeme, odcházíme, v jejímž rámci téměř 4000 lékařů demonstrativně podalo výpovědi ve snaze dosáhnout lepších pracovních podmínek. Díky dohodě s Hegerem vzali nakonec výpovědi zpět. Odchod lékařů hrozil kolapsem zdravotnictví a část veřejnosti to měla za zlé lékařům. Na některých místech se údajně objevily konflikty mezi pacienty a zdravotním personálem.

Během krize se vyskytly i spory mezi lékaři a zdravotními sestrami, jejichž představitelka Dana Jurásková (ODS) bojkotovala protest doktorů, za což měly být sestry odměněny zvýšením příjmů na úkor zvýšení platů lékařů. Podle ojedinělých informací se spor přenesl i na pracoviště.

Podle Engela se již ale vše vrací do normálu. „Nepohybuji se sice už v nemocničním prostředí, ale spory v nemocnicích mezi sestrami a doktory či pacienty a doktory jsem nezaznamenal,“ uzavřel Engel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám