Hlavní obsah

Zdaleka ne všichni lékaři dostávají vyprotestované peníze

Právo, Novinky, Radek Plavecký, Václav Lang

Lékaři z mnohých nemocnic ještě neviděli ani korunu z peněz přislíbených vládou po úspěšném protestu Děkujeme, odcházíme!, ačkoliv memorandum mezi nimi a ministerstvem bylo podepsáno před čtvrt rokem. Podle odsloužené praxe a atestací mají lékaři dostávat ke svým výplatám od března pět až osm tisíc korun měsíčně navíc.

Foto: Václav Pergl, Právo

Předseda LOK Martin Engel před starou sanitkou, která bude objíždět nemocnice v ČR.

Článek

Vedení nemocnic se nejčastěji odvolávají na pojišťovny, které podle nich na vyšší platy neposlaly peníze.

Například lékaři nymburské či příbramské nemocnice nedostali zatím nic. V Příbrami by lékaři sice měli dostat přidáno příští měsíc, ale ne všechno, na co by měli mít nárok.

„Navýšené peníze máme zatím jen od dvou pojišťoven, a to od VZP a Zaměstnanecké pojišťovny Škoda. Dostali jsme je ale až v těchto dnech, takže je lékaři dostanou v červnové výplatě. Protože ale nezaplatily všechny pojišťovny a zatím máme jen 64 procent z celého balíku, který bychom na navýšení platů měli dostat, dostanou lékaři také jen 64 procent z toho, co si protestem vymohli,“ řekla Právu mluvčí příbramské nemocnice Monika Boušková.

Mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková se přesto hájí, že jejich pojišťovna peníze na platy lékařů poslalo. "Mám definitivně potvrzeno, že platby na lékaře v nemocnici Příbram odešly ze ZPMV ČR se splatností 18. dubna."

S tím ovšem příbramská nemocnice nesouhlasí. "K 18. dubnu jsme žádné peníze od pojišťovny 211 (ZPMV) na navýšení platů lékařů neobdrželi. K dispozici v současné době máme pouze návrh textu dodatku ke smlouvě, který ale zatím nebyl podepsán," uvedla Monika Boušková.

Mluvčí Vojenské zdravotní pojišťovny Stanislava Jelenová uvedla jako možnou příčinu neposlání plateb to, že pojišťovna neobdržela údaje o počtu lékařů v dané nemocnici. „Může tomu tak být, pokud nemocnice Příbram neposlala pobočce České Budějovice počet přepočtených lékařů.“ Pokud prý nemocnice zašle do 5. dne příštího měsíce tento údaj, dostane doplatek za činnost lékařů společně s úhradami za červen.

Odborář Engel je i přesto spokojený

Také v nemocnici v Nymburce jsou nejistí. Tam zatím mají lékaři stále stejné platy a situaci tam nejspíš komplikuje ještě to, že firmu vlastnící a provozující tamní nemocnici koupilo město a nemocnice tak mění vedení i majitele.

„Snad by to na výplatu nemělo mít vliv. Minulé vedení deklarovalo, že peníze lékařům vyplatí. Protože ale peníze ještě od všech pojišťoven nejsou na účtu nemocnice, nemůžeme je vyplatit. Bývalý majitel deklaroval, že je vyplatí, až budou všechny na účtu,“ ujišťoval ve středu 11. května ředitel a jednatel Nemocnice Nymburk s.r.o. Luboš Zimola, který byl v ten den z funkce ředitele odvolán.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel

Naopak například mladoboleslavská Klaudiánova nemocnice podle jejího vedení peníze už vyplácí. „Lékaři je dostali v květnové výplatě,“ ujistila mluvčí nemocnice Kamila Hamáčková. Tady může být situace příznivě ovlivněná tím, že většina pacientů je u škodovácké pojišťovny, která nemocnicím peníze už poslala, zatímco v jiných regionech jsou nemocnice závislé na jiných menších pojišťovnách, které zatím peníze drží.

Šéf lékařských odborářů Martin Engel, který organizoval protestní akci Děkujeme, odcházíme, je zatím s plněním memoranda o navýšení platů i tak spokojený. "Má to samozřejmě své chyby, peníze od pojišťoven nepřišly do některých nemocnic včas a ty to pak ve většině platily ze svých rezerv, nebo nějaké platby musely přesunout. Když si ale představíte, že jde jen o některé ze 192 nemocnic, pak bylo memorandum zatím pro drtivou většinu přínosem," řekl nedávno v rozhovoru pro Novinky.

Reklama

Výběr článků

Načítám