Hlavní obsah

U láhve červeného si politiku musím zakázat, říká Bárta k nahrávkám VV

Právo, Jan Rovenský
Praha

Věci veřejné znovu způsobily poprask na politické scéně. Na tajně pořízené nahrávce z interní porady špiček VV u mnoha lahví vína hovoří Vít Bárta neuctivě nejen o prezidentu Václavu Klausovi. Padají slova o „loutce Radku Johnovi“ i o manipulaci s účty véček. Bárta v pátek exkluzivně odpovídal na otázky Práva.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Vít Bárta

Článek

Na internetu se objevila nahrávka z porady Věcí veřejných. Děláte čest přídavnému jménu veřejné?

Všichni démonizují ABL. Jisté je ale jen to, že žádná nahrávka nesouvisí s ABL, ale především s táborem, který bojuje s VV. Dále je patrné, že Kristýna Kočí nahrávku pořizuje a provokuje na ní.

Kde berete jistotu, že to byla Kočí?

Je to naprosto patrné, protože mikrofon je nejblíže k ní, pokládá naprosto provokativní otázky, o kterých sama předem ví, že jsou nesmysl - moc dobře si byla vědoma toho, že se v hotovosti peníze na účet strany neskládaly. To, že položila otázku, zda poslanec Michal Babák přinesl půl miliónu, dokazuje, že to bylo naschvál.

Kdy ke schůzce došlo a kde?

Bylo to v březnu pozdě večer u mě doma, u mnoha lahví dobrého francouzského vína.

Jste exmajitel obří bezpečnostní agentury. To jste takový amatér, že si neohlídáte, aby vás nikdo nenahrával?

Jsem velký amatér – politik. Tak jako kamarádům poskytnu půjčku, a oni mě obviní z úplatku, tak mě nenapadlo, že lidé, s nimiž prožil hodně věcí, si mě dokáží nahrávat, když je pozvu k sobě domů.

Nahrávka nicméně odhalila to, o čem se dlouho mluví. Skutečný šéf jste vy, předseda VV Radek John je jen loutka...

Říkám na ní, že když se bojovalo o policejního prezidenta, tak v popředí stál Radek John. Do středu pozornosti jsem se dostal po Novém roce, když jsem vedl reformní jednání, a proto byl prostě víc vidět. Kolegové mi říkají, že mediálně je to špatně a že bych měl kandidovat na předsedu, aby se ze strany médií ukončily výroky typu faktický lídr VV.

Ten večer jsem jim ale také říkal, že neslibuji, že budu kandidovat, že kdybych měl něco takového udělat, poradím se o tom s Radkem a jedině s jeho souhlasem bych do toho šel. To tam není. Jsem přesvědčen, že nahrávka je sestříhaná.

Ale z nahrávky jasně vyplývá, že hlavním hybatelem jste vy. Proč ještě s námi hrajete hru? Proč stahujete svoji kandidaturu na předsedu, když stejně o všem budete rozhodovat?

Promiňte, ale to jako kdybychom se bavili o tom, jestli TOP 09 řídí Karel Schwarzenberg, nebo Mirek Kalousek. V každé straně jsou různé role, což ale neznamená, že budeme zaměňovat předsedu a výkonného manažera, který má na starosti konkrétní témata, jako reformy.

Vždyť vaše manželka, Kateřina Klasnová, o straně mluví jako o vašem projektu. Před třemi lety jste jako šéf ABL mluvil o tom, že musíte propojit politické a ekonomické zájmy.

Moje žena ironicky hovoří o tom, že si mám splnit svůj sen a svoje tužby. To je o tom, co bylo vytrženo z kontextu z mého vyjádření k manažerům v ABL, co se dostalo do médií. Tady nejde o politicko-ekonomický projekt, jak tvrdí pan Kmenta z MFD. Když byl dokument posléze zveřejněn celý, je z něj jasně patrné, že na jeho začátku a konci stojí slovo zodpovědnost a sociální altruismus a potřeba být užitečný. Je pravda, že vedle zodpovědnosti můžeme hledat můj dlouhodobý zájem o politiku, ale v žádném případě to nazývat nějakou konstrukcí.

Takže bude platit status quo - John formální předseda a vy skutečný vládce.

To je váš pohled na věc. Radek John tu vytvořil celorepublikovou stranu. Je tu dva tisíce členů a čekatelů VV (929 členů a 1055 čekatelů – pozn. red.). Je tu jasná stranická struktura.

Nechcete raději znovu ohlásit kandidaturu na předsedu VV?

Ne. Jsem naopak přesvědčen, že tu vůči VV byl jasný komplot, že Kočí si své kamarády nahrávala od začátku března. To je jasný projev promyšleného kroku, kterým do budoucna chce kompromitovat spolustraníky.

Jaký máte důkaz, že to byla Kočí? Stejně dobře je slyšet hlas místopředsedy klubu Viktora Paggia.

V žádném případě ne. Jediný dech - nádech, výdech - je slyšet od Kočí. A některé její otázky jsou zcela návodné a nepřirozené. Stejně tak, jako když na nahrávce hovoří o tom, že Babák měl dát půl miliónu na účet strany.

Pojďme ke konkrétním věcem. Jak dobrý budete mít ještě vztah s prezidentem Václavem Klausem po zveřejnění nahrávky?

Znovu se omlouvám prezidentovi za výroky, které jsem v podroušeném stavu a trochu v afektu říkal Viktorovi Paggiovi. Vyzýval mě, abych kandidoval na šéfa VV s tím, že to říká i Václav Klaus. Omlouvám se, že se takové obranné větičky vůči mým spolustraníkům dostaly na veřejnost.

Když už nejste v podroušeném stavu, stojíte si za tím, že je Klaus sebestředný a že zničil Pavla Béma?

Ne, v žádném případě si za takovou tezí nestojím. Stojím si zatím, že vše, co v tomto směru bylo řečeno, bylo řečeno v podnapilém stavu a v naštvanosti na Viktora Paggia a na to, co říká.

Je tedy Klaus sebestředný? Nebo si to myslíte, ale nejste ochotný to teď přiznat?

Svým spolustraníkům jsem se v tu chvíli v unaveném, podnapilém stavu, protože jsem opravdu kandidovat nechtěl, bránil a bránil jsem se nepřiměřeně.

Také jste říkal, že máte u Klause dveře otevřené kdykoli. Myslíte si, že to ještě platí?

Množství přijetí u prezidenta ukazuje, že s panem prezidentem sice umím hovořit, ale že to v žádném případě není nadstandardní vztah.

A co teze, že vám jde na ruku, když z toho má efekt?

Za tím si naopak velmi stojím. Nelíbí se mi, že média neoprávněně dávají titulek: Bárta řekne, Klaus udělá. Věta, když v tom má svůj efekt, dokazuje nepravost takového titulku.

A z čeho tedy díky vám měl prezident užitek? Co jste pro něj udělal?

Kupříkladu debata k důchodové reformě, kterou otevřel a pojmenoval, a to, že VV k ní měly určité výhrady. V tom jsme našli soulad, ve kterém jsme společně postupovali. A 14procentní DPH je věc, která je hodna takové dohody.

Od roku 2013 to má být 17,5 procenta. Co jmenování Ladislava Bátory, poradce ministra školství Josefa Dobeše? To byla také jedna z vašich dohod?

V životě jsem s Václavem Klausem ani s nikým z Hradu o panu Bátorovi nic nevyjednával. To se ptejte Pepy Dobeše.

Zmínil jste se o financování strany. Na nahrávce jste řekl, že je v mínusu 27 miliónů. Na kolik je vlastně strana ve skutečnosti zadlužená?

Celý loňský rok, hlavně v závěru, jsme žili v budování analytického týmu atd., a později jsme si uvědomili, že začíná rok 2011 a musíme rekonstruovat tým, který nemůže být tak velký jako během volebnímu roku.

Když děláte dvě volební kampaně, musíte uzavřít mnoho smluv, objednávek a dalších aktivit. Když jsme dělali inventuru, nakonec se ukázalo, že jsme rozpočet překročili o 14 miliónů, což není žádné velké drama. To jsou auditované výsledky. Na začátku roku jsme ořezávali náklady tak, abychom se přizpůsobili příjmům strany, kterých jsme schopni dosáhnout.

Máte ve financích zřejmě, eufemisticky řečeno, velký nepořádek. O poslanci Radimu Vysloužilovi mluvíte jako o „bambulovi“, někteří vaši kolegové ho podezírají z krádeže. Jak můžete rozhodovat o veřejných financích, když ve stranické kase máte sami takový nepořádek?

Každý manažer každé organizace, čím je větší, nese větší tíhu toho, že jeho podřízení dělají chyby. V momentu, kdy vytváříte několik volebních štábů na několik měsíců a tým vzniká rychle a všichni si objednávají různé marketingové věci, vzniká kolem všeho určitá nutná míra chaosu. V momentu, když musíte udělat nějakou velkou reklamní akci, je naprosto normální, že musí existovat nějaká důvěra, samostatnost zespoda, kterou v následujících měsících inventurujete a přesně zaúčtujete.

Neříkám, že Radim Vysloužil něco ukradl, ale že si dovedu představit, že to je bambula, že všechno neuhlídal. Byl jsem podnapilý a strašně mě mrzí, že jsem o Radimovi něco takového řekl, protože je to jinak úžasný systematický manažer, bez kterého bychom kampaň nedokázali ekonomicky zorganizovat.

Na nahrávce říkáte: „Rozpočet strany úplně seškrtáme a řekneme, že vlastně žádný výdaje nemáme, protože všechno je vydavatelství a nazdar, protože to na tý straně nemůžeme nechat.“ To vypadá na účelové přesouvání nákladů na vaše nakladatelství Pražan, a na podezřelé financování VV.

VV celou svou volební kampaň financují hmatatelnými sponzory, kteří jsou na politickém hřišti, dávají všechna daňová přiznání jako já, mnohem víc než ostatní politici či sponzoři. Pokud máte snižovat počet zaměstnanců, tak tuto citlivou záležitost musíte vysvětlit jim i straníkům.

Přeřazení pracovníků pod dodavatelské firmy má velké výhody. Za prvé u dodavatelů mají ti lidé jinou práci než jen pro stranu. Jsou to cenní lidé, kteří zažili dvě volební kampaně, a pro stranu je velmi výhodné se zkušených lidí nezbavit. Ale naopak je nabídnout i pro jiné účely a firmy s tím, že je partaj má na dosah v omezeném režimu nevolebního roku. Jak VV neměly dostatek peněz, tak u dodavatelů peníze byly.

Pražan je naprosto transparentní, v časopisech je jasná inzerce, je to auditovaná společnost, kontinuální a hmatatelná firma s daňovým poradcem. Jsem přesvědčen o tom, že to je subjekt, na který je velmi dobře vidět a který se jasně a transparentně hlásí k politické straně.

Je sice hezké, že se staráte o své zaměstnance, ale co věta typu: „Potřebujeme nějaké oficiální peníze na kampaň na hejtmanský volby.“ Takže existují i neoficiální, černé peníze?

Co se týče oficiálních peněz, tak je to zkratka toho, o čem se bavíme u vína. Svým kolegům vysvětluji, že jsou peníze na volební kampaň a peníze na aktivity redakčního charakteru, které se mohou využít jak pro časopis VV, pro web VV, tak pro psaní projevů. Je třeba věci jasně odříznout, co jsou oficiální politické aktivity, a co jsou naopak aktivity vydavatelství.

Aktivity v nakladatelství je třeba jasně oddělit od politické strany, která naopak nemá mít redaktora. A peníze, které jsou ve straně, tam mají být jen na objednávky volební kampaně.

Své ženě zase říkáte: „Nezapomínejte, že jsme spoustu věcí jsme předražovali schválně, protože jsme museli vykazovat nějaký kampaně vůči krajům, ale zase je pravda, že jsme dělali spoustu věcí, kdy jsme naopak tu cenu schválně tlačili dolů.“ Vypadá to, že jste se snažili před veřejností skrýt skutečný stav účtů VV.

Těžko můžete z hlediska financování podezírat za něco nekalého, když předražujete. Finanční řízení je zároveň manažerské řízení. Uvedu typický příklad: například billboardy podle krajů byste měl rozdělovat podle peněz. Ale počet billboardů je velmi zavádějící, protože ty v Praze jsou výrazně dražší než na venkově.

Jestli přes finanční řízení kampaně chcete nastavit spravedlnost, mezi tím kolik bude billboardů v Praze a kolik na jižní Moravě, tak cenu srovnáte a zprůměrujete. Místo toho, abyste ji měl přesně za tolik, za kolik ji fakturujete. To jsou debaty, jak fungoval náš manažerský tým, než jak se cokoliv prezentuje vůči veřejnosti.

Tvrdíte, že na Finančně-analytickém útvaru ministerstva financí máte své lidi. Jak to?

Samozřejmě to není pravda.

A proč to říkáte?

Protože to říkám doma svým spolustraníkům, kamarádům, v podroušeném stavu...

Takže v opilosti svým kamarádům lžete?

Jestliže máte pocit, že lidé, kteří se sejdou u mnoha lahví vína, některé věci nezveličují... Už jen to, že vyšlo najevo, že se FAÚ zabývá tím, že Babák v hotovosti vložil 1,2 miliónu na svůj účet, je jasně patrné, že to, co je v nahrávce, není pravda.

Bráníte se stejně jako Kočí. Ta na své nahrávce také tvrdila, že lhala.

Tvrdila, že si schválně vymýšlela. Já si nevymýšlím, já přeháním a ne v kavárně, ale mezi lidmi doma u lahví nejen červeného, ale i bílého, které pily dámy. Lukáš Vích neprovokoval, jen se ptal. Kočí provokuje, lže a nahrává své blízké spolupracovníky.

Karolína Peake to vysvětlila tím, že jste machroval. Proč?

Vy nikdy nemachrujete? Je kruté zjištění, že ani doma u vína se svými kamarády si nemůžete zamachrovat.

Jak si myslíte, že vám nyní bude věřit veřejnost, kolegové a koaliční partneři?

Činy. Přesně tím, že jsme transparentní, že nic neschováváme. Je především třeba si to dát do souvislosti, kdy se nahrávky objevily. Objevila se den po té, co VV jasně ukázaly, že se jim hází klacky pod nohy kvůli boji s korupcí, že za každou cenu ve vládě nebudou, a vicepremiér a šéf strany John odešel z kabinetu. A objeví se to poté, co je Dalík obviňován, že chtěl půlmiliardový úplatek ve prospěch expremiéra Topolánka, který o VV hovoří jako o StB – to vše podle mě jasně ukazuje, že to není náhoda.

Mluví se tam také o internetové volbě předsedy VV, padají dotazy od Kočí, zda to bude „na férovku“, vaše žena se ptá, zda do toho půjdete regulérně či ne. Znamená to, že standardně jsou volby u vás zmanipulované?

Oni mě přesvědčovali, abych kandidoval na předsedu. Když se bavíme o tom, že by proti sobě mělo stát více silných kandidátů, tím si říkáme, že by volba jasně ukázala, kdo ve straně má podporu.

Dokonce to Kačenka popisuje, jak očekává, kdo kolik bude mít procent. Kdybychom se bavili o manipulaci, tak říkáme, že významné osobnosti kandidovat nebudou a že se semknou za konkrétní osobou, kterou bychom v rámci takového kruhu společně podporovali. Mimochodem to se děje ve všech politických stranách, že probíhají takové debaty. Naopak debatujeme o tom, že ty nejsilnější tváře VV chceme postavit proti sobě. A na férovku vidět tu podporu lidí ze spoda.

Mluvili jste i o jaderné elektrárně Temelín a o americké firmě Westinghouse, která má zájem o dostavbu...

Nic není transparentnějšího než VV v oblasti jádra. Řekli jsme Ne prolomení limitů, Ano jaderné energetice a Viktor Paggio už loni před volbami, jakožto i v programu, jasně řekl, že se bojíme ruského řešení z hlediska bezpečnosti a energetické nezávislosti ČR. V tomto kontextu místopředsedkyně Lenka Andrýsová zcela transparentně se mnou jednala s americkým velvyslancem, šla dokonce jednat s Francouzi, protože jsme k tématu chtěli mít maximum podkladů, abychom se o něm v koalici mohli bavit.

Z nahrávky je patrné, že Rusové pro vás představují riziko. Vypadá to, že jste už rozhodli pro Američany.

Nikde není řečeno, že radši Američany. V podroušeném stavu informuji o tom, že jsem se sešel s Lenkou, s americkým velvyslancem, ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, říká, že se s ním sešel. Stejně transparentně proběhlo jednání Lenky s Francouzi. Jediné o čem se bavíme, je, že i v programu to je, že se velmi obáváme ruské cesty z hlediska bezpečnosti.

Mluvíte i o Obamovi a Putinovi, a také o tom, že máte pozvánku do Bílého domu. Proč jste tam vlastně nejel?

Přesně pro to, že je něco řečeno v nadsázce. Samozřejmě jsem to tak nemyslel, žádnou pozvánku od Obamy či Putina jsem nedostal. Říkám to ve zkratce, doma, u vína a vysílám tím signál, že je třeba se o tom tématu bavit.

Vy říkáte, že „tato porada měla po dlouhé době smysl“. Jak tedy vypadaly ty minulé?

Porada byla o tom, kdo bude a nebude kandidovat. To byla ta zásadní debata. Od voleb do Sněmovny jsme naskočili na dlouhý vyčerpávající maraton a neměli jsme si čas povídat. Když se vidíte na deset minut, tak nemáte čas se uvolnit a popřemýšlet, byť v nadsázce, nad něčím takovým.

Jaký to podle vás bude mít dopad na vládu? Objevily se hlasy podporující, že byste měli odejít do opozice.

Nahrávku vnímám v kontextu našich středečních kroků a pevně doufám, že v následujících dnech budeme pevní v našich záměrech a v tom, co jsme slíbili našim voličům.

Říká se, že všechno zlé pro něco dobré. Platí to i v tomto případě?

Ve čtvrtek večer jsem si napsal do mobilu poznámku: u láhve červeného si politiku musím zakázat.

Anketa

Myslíte si, že Vít Bárta na nahrávkách hovořil skutečně pod vlivem alkoholu?
Ano
21,3 %
Ne
63,2 %
Nezajímá mě to
15,5 %
Celkem hlasovalo 17780 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám