Hlavní obsah

Experti uklidňují obyvatele Chropyně: Nic vám už po požáru nehrozí

Právo, Jiří Růžička
Chropyně

Lidé v Chropyni na Kroměřížsku se nemusí obávat zdravotních rizik a komplikací po mohutném požáru továrny na recyklaci plastů Remiva v Chropyni. Asi čtyřem desítkám obyvatel to na setkání v kulturním domě ve městě ve čtvrtek řekl vedoucí odboru ovzduší Zdravotního ústavu v Ostravě Jiří Bílek.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Bagry likvidují trosky po požáru továrny v Chropyni.

Článek

„Chci vás uklidnit, že žádný z výsledků neukazuje, že byste byli jakkoli ohroženi na zdraví. Za tím si stojím,“ řekl Bílek. Připomněl průběh měření, která se opakovala, a uvedl hodnoty týkající se škodlivin.

Hodnoty naměřené v Chropyni byly srovnatelné s ostatními městy v republice. Vyšší byly hodnoty naměřeného prachu, ale nikoli dramaticky. Experti zkoumali také vzorky půdy, vody, odebrali a k rozborům předali i biologický materiál.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Lidé v Chropyni na Kroměřížsku poslouchali ve čtvrtek odpoledne informace o tom, že se nemusí obávat zdravotních rizik po rozsáhlém požáru, ale vyslovovali pochybnosti.

„Normálně je možné pěstovat a požívat zeleninu. Žádné ukazatele nenaznačily, že by se škodliviny dostaly do vody. Bez jakékoli stopy škodlivin jsou vzorky vajíček, tuku z králíka,“ uvedl Bílek. Již dříve odborníci oznámili, že bez škodlivých látek byly i odebrané vzorky mléka.

„Věřím, že debata přispěje ke zklidnění situace v Chropyni,“ řekla Právu místostarostka města Věra Sigmundová. Mezi posluchači to i tak vřelo: „My vám ty králíky necháme!“ vykřikovali lidé. „Co po mně chcete? Abych vám řekl, že je to škodlivé, když tomu tak není,“ opáčil Bílek.

Škody v desítkách miliónů

Zřejmě dosud nejrozsáhlejší požár ve Zlínském kraji vypukl 8. dubna. Hasiči ho zlikvidovali až po 90 hodinách zásahu, kterého se zúčastnilo asi 70 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.

Odhady způsobené škody se pohybují v řádu desítek milionů korun. Zasažené objekty jsou nyní demolovány těžkou technikou. Podle mluvčího krajských hasičů Iva Mitáčka se vyšetřovatelům podařilo najít místo, kde požár vznikl, a také zmapovat jeho šíření. Mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR ve Zlíně Jana Bartíková uvedla, že vyšetřovatelé zajistili řadu stop. Výsledky jejich expertiz lze ale očekávat řádově v týdnech až měsících.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám