Hlavní obsah

Akční plán ministra Chalupy u starostů narazil

Právo, Denisa Telaříková

Šéfové měst ze severu Moravy a Slezska, které nejvíce trápí znečištěné ovzduší, ve čtvrtek společně odmítli návrh ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) na zlepšení kvality životního prostředí na Ostravsku, Třinecku a Karvinsku. Podle nich je předložený ministrův Akční plán zcela nekonkrétní a v rozporu s kroky, které ministerstvo dělá. Proti ministerskému návrhu se postavilo vedení Ostravy, Karviné, Havířova, Bohumína, Třince a Českého Těšína.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS)

Článek

„V textu deklarace se mimo jiné uvádí, že města budou zateplovat veřejné budovy, ale přitom ministr rozhodl o zrušení finanční podpory právě pro tyto objekty z programu Zelená úsporám. Z Moravskoslezského kraje šlo na ministerstvo 134 takovýchto žádostí v celkovém objemu dotační podpory 634 miliónů korun,“ sdělila ostravská mluvčí Andrea Vojkovská s tím, že v návrhu se také píše o tom, že města budou využívat prostředky z Operačního programu životního prostředí na zvyšování podílu ozeleněných ploch.

„Za celý rok ale ministerstvo nepředložilo platný plán výzev pro jednotlivá opatření, který je velmi potřebný pro přípravu kvalitních projektů,“ dodala Vojkovská.

Města na svém čtvrtečním jednání schválila vznik Svazku obcí postiženého regionu Ostravsko-Karvinska a Třinecka a sama připraví Koncept plánu řešení ovzduší. „Zpracujeme souhrn opatření, která přispějí k faktickému, a nikoliv jen deklarovanému zlepšení životního prostředí. Pak bude záviset na vládě, zda nám pomůže je zrealizovat. Obce nyní stále nemají účinné legislativní nástroje, a není to ani v síle jejich finančních rozpočtů, činit samostatně kroky ke zlepšení ovzduší v nejvíce postiženém regionu Evropy,“ uvedl starosta Českého Těšína Vít Slováček (KDU-ČSL).

Ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) sdělil, že forma účelového sdružení obcí umožní lepší koncepčnost řešení, sjednocení metodik měření a vyhodnocování zdrojů znečištění. „Návazná řešení konkrétních projektů a jejich slučování nám umožní projednávat financování přímo v Bruselu. V neposlední řadě je důležitý také společný postup v jednání se státem a Evropskou unií, protože problém ovzduší v našem regionu je z velké části způsoben vlivem Polska a industriální oblasti Katovic,“ uvedl Kajnar.

Ministerstvo životního prostředí však důrazně odmítá kritiku primátorů a starostů z Moravskoslezského kraje. Jejich rozhodnutí chápe jako další byrokracii namísto konkrétních řešení pro zlepšení ovzduší v tomto regionu. Ministerstvo se včera také důrazně ohradilo proti tvrzení, že jejich úřad během uplynulého roku nepředložil platný plán výzev pro jednotlivá opatření.

„Ministerstvo naopak nespatřuje potřebnou aktivitu ze strany samotných měst. Z Moravskoslezského kraje přišel během uplynulých 12 měsíců pouze jediný projekt města Bohumína, zaměřený na izolační zeleň,“ reagovala mluvčí ministerstva životního prostředí Jarmila Krebsová.

„Rozhodnutí starostů mě velmi mrzí, je za pět minut dvanáct a tato města zahazují šanci, jak zlepšit ovzduší a kvalitu života pro své obyvatele. Zvítězila byrokracie nad konkrétní snahou pomoci,“ zkonstatoval Lukáš Ženatý, který je vedoucím realizačního týmu Akčního plánu pro MSK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám