Hlavní obsah

Soc. dem. by měli dvakrát více poslanců než ODS

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Propad preferencí stran vládní koalice pokračuje i nadále. Podle květnového volebního modelu společnosti Sanep by ODS, TOP 09 a VV měly ve Sněmovně pouze 83 poslanců. Do Sněmovny by se vrátili i lidovci, ale i s jejich podporou by nynější trojkoalice měla jen 95 mandátů. Vítězem voleb by se podle internetového průzkumu stala ČSSD.

Článek

Sociální demokraté by měli podle volebního modelu společnosti 76 poslanců. Druhá ODS by jich měla  36, TOP 09 32 a komunisté 29. Ve Sněmovně by zasedlo i 15 zástupců VV a 12 lidovců.

Stávající koalice by tak disponovala pouhými 83 hlasy oproti nynějším 115, které má od chvíle, kdy VV vyloučily ze svého klubu trojici poslanců. Jako další možné většinové koalice připadají v úvahu vláda ČSSD s KSČM (105 poslanců), spolupráce ČSSD, VV a KDU-ČSL (103 poslanců) a tradičně i velká koalice sociálních a občanských demokratů (112 poslanců).

Podle zisku volebních preferencí, které odrážejí i hlasy nerozhodnutých voličů a těch, kteří by k volbám nešli, by ČSSD získala 34,3 procenta hlasů, ODS 16,3 procenta a TOP 09 14,3 procenta. Komunisté by měli 12,9 procenta, VV 6,7 a lidovci 5,7 procenta.

Jednotná levice a nespokojení pravicoví voliči

Zatímco šiky příznivců ČSSD jsou podle společnosti Sanep jednotné, za občanskými demokraty nyní stojí pouze jejich skalní příznivci. "Část pravicových příznivců v tuto chvíli vyčkává na další sled událostí a svoji nespokojenost s počínáním ODS dává najevo svojí nechutí účastnit se teoretických aktuálních voleb," připomíná průzkum.

Květnový volební model podle společnosti Sanep (počet mandátů)
ČSSD76
ODS36
TOP 0932
KSČM29
VV15
KDU-ČSL12
Zdroj: Sanep

Zjevná je podle výsledků průzkumu i aktivizace radikálních levicových voličů, což dokládá na růstu preferencí KSČM.

Průzkum proběhl od 5. do 11. května na vybrané skupině 12 924 respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám