Hlavní obsah

Tluchoř: Klause jsem v telefonu nikdy neměl

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petr Tluchoř nebyl ve středu zvolen šéfem klubu poslanců ODS. Nepodpořil ho ani premiér Petr Nečas. Tluchoř Právu v rozhovoru řekl, že bude loajálním poslancem a na rebelii se nechystá.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř na páteční tiskové konferenci

Článek

Do poslední chvíle to vypadalo, že máte podporu premiéra Nečase. Kam najednou zmizela?

To není otázka na mě. Já nejsem ten, kdo by sděloval a interpretoval rozhovory mezi čtyřma očima. Ale závěr toho rozhovoru byl jiný, než který prezentoval pan předseda ve středu

Čili vy jste byl do poslední chvíle přesvědčen, že vás podpoří?

Já jsem oznámil kandidaturu a stál jsem o podporu předsedy ODS, protože on je jedním z poslanců, stál jsem o podporu i ostatních členů klubu. Nedostal jsem ji v dostatečném počtu. Respektuji výsledek a udělám vše, aby klub byl jednotný a fungoval tak, jak klub nejsilnější vládní strany fungovat má.

Budete loajálním poslancem, nebo vás tento neúspěch posune k rebelování?

Rozhodně ne, jsem loajální k ODS i k jejímu programu, k legitimně zvoleným představitelům klubu i strany. Nic jiného nepřipadá v úvahu.

Klub tedy může vždy počítat s vaším hlasem?

Nepochybně. Jsem přesvědčen, že angažmá ODS v této vládě je jediná možná cesta. Neexistuje v této chvíli alternativa k Petru Nečasovi jako premiérovi. Odmítám řeči některých našich koaličních partnerů, že bychom měli uvažovat o jiném premiérovi třeba i z jiné strany. Jsem přesvědčen, že tahle vláda, tedy přesněji vláda Petra Nečase, má šanci přežít celé volební období kvůli reformám, které jsou hlavním důvodem, proč ODS v téhle vládě je.

Dá se hlasování o vás přečíst tak, že vám ODS přisuzuje podíl na vládní krizi?

Jsem přesvědčen, že ne. Byla to normální volba vedení klubu a mně chyběl jeden hlas ke zvolení. To je všechno.

Vy jste se postavil za změny ve vládě pod heslem deabelizace. Znamená to, že vaše strana tento váš záměr nesdílí, když vás opět nezvolila do čela poslanců?

To ne, byla to standardní volba, ve které jsem neuspěl. To je v politice normální. A zdravé. Že by bylo předem jasné, kdo uspěje, že by se počítaly pouze předem rozdělené hlasy, jak někdo nadekretuje, tak to v ODS nefunguje. My jsme svobodná strana, kde si lidé říkají své názory, a jsme zvyklí respektovat výsledek jednání. Zde byla tím jednáním volba, klasická, tajná. My neklikáme nebo něco podobného. A já proti té volbě nemám půl slova.

Jakou roli, myslíte si, sehrál vliv prezidenta Klause?

To není otázka na mě. Já si Václava Klause z telefonu mazat nemusím. Já ho tam nikdy neměl.

Je vaše nezvolení úlitba „pro klid“ véčkařům, kteří tvrdí, že s vámi za jednací stůl už nechtějí zasednout?

To opět není otázka na mě. Já jsem ten ústupek neudělal.

Jak si představujete svou další práci?

Budu poslanec, jsem členem volebního výboru. Budu se věnovat mediální problematice. To bude práce dost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám