Hlavní obsah

Sněmovna posvětila zvýšení věku odchodu do důchodu

Praha
Aktualizováno

Sněmovna ve středu schválila vládní návrh takzvané malé důchodové reformy. Ta je reakcí na rozhodnutí Ústavního soudu a mění výpočet penzí ve prospěch lidí s vyššími příjmy. Novela rovněž zvyšuje věkovou hranici odchodu do důchodu. Norma poputuje do Senátu, kde má většinu opozice, která se změnou věku odchodu do důchodu nesouhlasí.

Foto: Petr Horník, Právo

Kabinet v Poslanecké sněmovně

Článek

Novela, kterou předložila vláda, počítá s tím, že 70 procentům lidí se důchody sníží, zatímco 20 procentům nejbohatších se zvýší. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) však slíbil, že penze se fakticky nepropadnou. Dorovnat by je měla valorizace.

Zrychlí se také sjednocování věku odchodu do důchodu pro ženy a muže. U mužů se bude zvyšovat i nadále o dva měsíce ročně, u žen narozených od roku 1956 se zrychlí zvyšování této věkové hranice na čtyři měsíce ročně. Zcela sjednotit by se měl tento věk v roce 2041, kdy osoby narozené v roce 1975 budou chodit do důchodu ve věku 66 let a osm měsíců.

Vyvlastňování zřejmě bude možné i pro energetické a vodní stavby

Poslanci rovněž schválili senátní návrh zákona o urychlení dopravní infrastruktury. Zákon by se měl nově vztahovat i na  výstavbu vodních a energetických staveb.

Usnadnit by tak měl výstavbu zejména dalších bloků jaderné elektrárny Temelín, odkládanou stavbu jezů na Labi a budování protipovodňových opatření. Zákon umožňuje i vyvlastňování pozemků.

Soudní poplatky se zvýší

Sněmovnou prošla i novela zákona zvyšující soudní poplatky. Ty naposledy vzrostly před deseti lety. Nyní patří podle kabinetu k nejnižším v Evropě. Poplatky by nově neměly platit oběti domácího násilí.

Cílem novely je podle ministerstva spravedlnosti motivovat lidi k tomu, aby své spory řešili mimosoudně. V případě, že se strany v průběhu řízení dohodnou, mělo by jim být podle návrhu vráceno 80 procent poplatku.

Anketa

Je dobře, že poslanci podpořili vyšší věkovou hranici odchodu do důchodu?
Ano
5,9 %
Ne
94,1 %
Celkem hlasovalo 37770 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám