Hlavní obsah

Sobotka si udělal audit pracovitosti, nejlépe dopadl Rath

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Co spojuje stínové ministry průmyslu Milana Urbana, obrany Petr Hulinského a dopravy Romana Onderku? Podle informací Práva dopadli v auditu pracovitosti a obliby členů stínové vlády, který si nechal vypracovat šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka, nejhůře. Ale také to, že při březnové volbě předsedy strany hlasovali pro Sobotkova soupeře Michala Haška.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath (vlevo) a Bohuslav Sobotka (oba ČSSD)

Článek

„Co vím, tak naopak nejlépe dopadl David Rath. A také se mluví o návratu Jiřího Paroubka do vlády, i když si nejsem jistý, zdali zrovna tohle ČSSD prospěje,“ řekl Právu zdroj z ČSSD, seznámený s výsledky auditu.

Audit by měl být zveřejněn již tento čtvrtek. Jak už Právo informovalo, pro Paroubka by se mohl uvolnit post stínového ministra financí, který zatím patří ekonomovi Janu Mládkovi. V té souvislosti se mluví o tom, že by se měl dnes Paroubek kvůli tomu setkat se Sobotkou.

Hodnotil se i počet citací v médiích

Audit měl pro Sobotku mimo jiné vysledovat, kdo ze stínových ministrů a jak pořádá či se účastní tiskových konferencí, posílá do médií tiskové zprávy anebo jak často je v médiích vidět.

„Konkrétně se hodnotil počet samostatně vydaných tiskových zpráv, počet blogů na webu ČSSD i jinde, počet citací v médiích. Dále třeba počet schůzek minitýmu člena stínové vlády, pozice v posledním výzkumu veřejného mínění co do popularity daného politika,“ vyjmenoval zdroj.

Audit podle něj vypracovali vedoucí politicko-analytické sekce ČSSD Petr Petržílek, vedoucí sekretariátu ústředních odborných komisí Zdeněk Rybář a tiskový mluvčí Martin Ayrer. Podle výsledků by Sobotka mohl případně obměnit stínový kabinet.

K nejhorším rovněž patřil dnes již bývalý stínový ministr sociálních věcí Zdeněk Škromach. I on patří mezi Haškovy příznivce.

„V ČSSD se šušká, že právě stoupenci prvního místopředsedy Haška to mají nahnuté. Svým odchodem to v podstatě potvrdil Škromach. Mezi ohroženými tak může být i například populární jihočeský hejtman Jiří Zimola, stínový ministr pro místní rozvoj,“ dodal zdroj.

Ve stínové vládě je ministrem zemědělství právě Michal Hašek. Vzhledem k jeho postavení ve straně a politické aktivitě on sám zřejmě tak špatně jako jeho stoupenci nedopadne.

Reklama

Výběr článků

Načítám