Hlavní obsah

Slonice ještě volala uhynulé mládě, malá samička byla poprvé venku

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Jen na zkoušku vpustila o víkendu po skupinkách ostravská zoologická zahrada návštěvníky do pavilonu slonů, který byl dosud kvůli čerstvě narozeným dvěma slůňatům veřejnosti nepřístupný. Lidé tak mohli poprvé spatřit na vlastní oči jediné české žijící slůně, měsíční sloní stodvacetikilovou samičku. Sameček v pátek bohužel uhynul.

Článek

Samice Vishesh ještě i o víkendu hledala a volala své uhynulé mládě, avšak ošetřovatelé jí nemuseli podat utišující prostředky, protože potravu přijímá a spolupracuje. Proč sloní sameček uhynul, zjistí až pitva, na jejíž výsledky zoo stále čeká. [celá zpráva]

Vzhledem k tomu, že nenastaly žádné komplikace, rozhodla se zoo sloninec nechat pro veřejnost otevřený.

„V pondělí byl také poprvé otevřen venkovní výběh pro samici Johti a její mládě, které tak mohlo strávit první chvíle na sluníčku po boku své mámy, ale také ve společnosti slonice Suseely a Vishesh, která minulý pátek bohužel o své slůně přišla,“ sdělila mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková s tím, že v sobotu do zoo přišly asi čtyři tisíce lidí, v neděli dvě tisícovky.

„Spojení celé skupiny slonů se obešlo bez komplikací, přesto bylo na malé samičce i její mámě znát vzrušení. Její první krůčky do neznáma byly nesmělé, samička se raději schovávala pod břichem Johti. Ta byla velmi obezřetná. Od svých ošetřovatelů se nechávala několik minut přemlouvat a lákat na ovoce, pro které se vždy natahovala tak, aby zadníma nohama zůstala v pavilonu. Nechávala si tak doslova otevřená zadní vrátka. Po chvíli se však osmělila a společně s malou samičkou vyšla do venkovního výběhu, kde pobyly asi 20 minut a poté se vrátily do pavilonu, kde se cítí více v bezpečí,“ popisovala Kalousková.

Reklama

Související témata:

Související články

Slůňata lákají do ostravské zoo davy lidí

Slůňata, nejslavnější přírůstek ostravské zoo, lákají do zahrady davy návštěvníků. Během března stoupla návštěvnost v zoo o 100 procent. Přitom se zde ale...

Výběr článků

Načítám