Hlavní obsah

Sobotka: Nečas zaútočil na nezávislost Ústavního soudu

Praha
Aktualizováno

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se tvrdě ohradil proti výrokům premiéra Petra Nečase (ODS) o Ústavním soudu, který rozhodoval o omezení podpory stavebního spoření. Jeho výrok zase komentoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), podle kterého by Sobotka měl "požít nějaký lék".

Foto: Petr Kozelka, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Sobotka považuje výroky premiéra Petra Nečase, který označil některé soudce Ústavního soudu za „předpojaté“, za nepřijatelný útok na nezávislost rozhodování Ústavního soudu a vážné zpochybnění soudního systému v naší zemi.

"
Sociální demokracie považuje za nepřípustné, aby se vláda, která schvaluje své reformy v režimu legislativní nouze a snaží se retroaktivně zdanit své občany v oblasti stavebního spoření a která je za tyto neústavní praktiky následně kritizována Ústavním soudem, snažila místo nápravy svého chování o cílenou diskreditaci Ústavního soudu či odvetná opatření proti ČSSD a občanům ve formě škrtů miliard korun pro krajské rozpočty a regionální železnice," uvedl Sobotka v tiskové zprávě.



Sociální demokracie pokládá výroky premiéra na adresu Ústavního soudu za pokus o hru mimo demokratické hřiště.

„Možná by měl požít nějaký lék. Skandální není, že se premiér ohradil proti skandálnímu výroku paní Wagnerové, skandální je, že se proti tomuto výroku s přirovnáním k nacistům neohradil předseda Ústavního soudu doktor Rychetský. Nicméně ale chápu, že jako potenciální kandidát předsedy Sobotky na prezidenta si to nedovolí,“ řekl Právu Kalousek.

Nečas: místopředsedkyně soudu by jinde musela zvažovat rezignaci

Nečas v neděli v pořadu TV Prima Partie uvedl, že někteří členové Ústavního soudu jsou předpojatí. Reagoval tak na rozhodnutí Ústavního soudu ohledně státní podpory stavebního spoření. Nelíbí se mu také výrok místopředsedkyně Ústavního soudu Elišky Wagnerové, která praktiky ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) přirovnala k praktikám nacistického Německa. Rozhodování soudu dlouhodobě ostře kritizuje prezident Václav Klaus.

"Tady existuje i jistá míra předpojatosti u některých členů Ústavního soudu, protože já považuji například za neuvěřitelný výrok, který řekla paní místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová na adresu ministra financí Kalouska, kde ho přirovnala k nacistům, to je něco, nad čím mi zůstává rozum stát," řekl Nečas.

Dodal, že v kterékoli zemi na západ od Česka by musela vážně zvažovat rezignaci. Její výrok podle něj dokazuje jistou míru osobní a politické podjatosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám