Hlavní obsah

Verdikt Ústavního soudu o stavebním spoření je správný, myslí si většina Čechů

– Praha

Celkem 69,8 procenta Čechů souhlasí s rozhodnutím Ústavního soudu zrušit změny ve stavebním spoření, které kvůli rozpočtovým úsporám prosadila nynější vládní koalice. Vyplývá to z průzkumu společnosti SANEP.

Článek

Případného úplného zrušení státem podporovaného stavebního spoření se obává celkem 63 procent.

Úplně zrušit státní podporu stavebního spoření chtěl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), úsporné opatření by se týkalo asi pěti miliónů Čechů, kteří nyní státní podporu stavebního spoření čerpají. Proti se ale postavili koaliční partneři TOP 09 – občanští demokraté i Věci veřejné. U stavebního spoření tak zřejmě bude zavedena účelovost, například celkové využití úspor, nebo čerpání státního příspěvku by tak bylo podmíněno použitím pro účely bydlení.

Peníze na účtech během června

S kritikou, kterou prezident Václav Klaus v souvislosti se zrušením úsporných opatření ve stavebním spoření adresoval Ústavnímu soudu, nesouhlasí podle průzkumu 63 procent Čechů. S prezidentovou kritikou verdiktu se naopak ztotožnila pětina účastníků průzkumu. Podle 53 procent dotázaných je Ústavní soud zcela nezávislou institucí a ve svých rozhodnutích nepodléhá veřejnému ani politickému tlaku.

Zbytek příspěvku státu na stavební spoření za loňský rok, který byl původně zdaněn 50procentní daní, dostanou všichni klienti automaticky na účty během června. Potřebných 5,25 miliardy korun ministerstvo financí pošle stavebním spořitelnám ještě v květnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám