Hlavní obsah

Opakované komunální volby v Krupce zase zavánějí korupcí

Právo, ČTK, ape
Krupka

Volby v Krupce opět provází podezření z kupčení s hlasy. Dva obyvatelé sídliště v sobotu novinářům řekli, že před hlasováním dostali stokorunu a vyplněný hlasovací lístek. Náhončí prý za ně dostal mnohem víc. Hromadného vyplácení peněz se podle nich účastnilo 200 až 300 lidí. Volby v městečku na okraji Teplic už soudy kvůli kupčení s hlasy jednou anulovaly.

Foto: ape, Právo

Na volby v Krupce dohlížejí desítky policistů.

Článek

"Přišli jsme tam, dali nám cash, obálku a vyplněný lístek. Bylo nás 200, 300 lidí, ale skoro všechny peníze si nechal on," řekl o uplácení jeden ze dvou mužů. "Co mám dělat? Práce není, tak máme peníze. Stovka se mi hodí, mám to na dva dny, na tři dny," dodal druhý.

Policie problémy nevidí

Policie i úředníci ministerstva vnitra však žádné problémy nevidí. „Všechny volební místnosti jsme prošli a zkontrolovali, jestli jsou náležitě vybaveny podle volebního zákona i to, jak probíhá hlasování. Z našeho pohledu probíhá všechno řádně,“ řekla Právu Jitka Matoušová z úseku voleb ministerstva vnitra.

Obavy v Maršově

Obavy o čistý průběh voleb vzbudily lístky nalezené na konci dubna v některých domech na nejvíce problémovém sídlišti Maršov.

„Lidé našli sady se zhruba 15 obálkami ve 20 vchodech panelových domů, to je přibližně 300 volebních lístků. Obdobné ulice jsou v sídlišti ještě tři. Teoreticky se tedy mohlo dostat do rukou manipulátorů voleb na 1000 volebních lístků,“ uvedl Pavel Maleček ze sdružení Zdravá Krupka.

Paralyzované město

Opakované volby chod města paralyzují. Ve čtrnáctitisícové Krupce není schválen rozpočet, nemohou se přijímat důležitá rozhodnutí a město kvůli tomu přichází o milióny korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám