Hlavní obsah

Hájkovy názory řešil i Wall Street Journal a pochválil Klause, že se distancoval

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Praha

Nedávné výroky prezidentova poradce Petra Hájka o tom, že postava Usámy bin Ládina je mediální fikcí, se dostaly až na stránky prestižního amerického deníku The Wall Street Journal. Komentátor Sean Carney si všímá nejen Hájkových svérázných vyjádření, ale i faktu, že se prezident Václav Klaus od výroků svého poradce distancoval.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Prezident Václav Klaus se svým poradcem Petrem Hájkem

Článek

Carney připomíná nejen Hájkův názor, že bin Ládin je spíše mediálním mýtem, nežli skutečnou postavou, ale hlavně jeho vyjádření o údajném konspiračním pozadí útoků na New York a Washington z 11. září 2001.

„Můžeme jen doufat, že prezident Klaus je schopen v týmu svých poradců rozlišit zrno od plev,“ píše Carney. „Naštěstí pro Českou republiku a její pověst se Klaus distancoval od Hájkových komentářů a prokázal tak svou zdvořilost,“ dodává Carney a připomíná, že český prezident v tiskovém prohlášení vyjádřil úlevu nad zlikvidováním symbolu světového terorismu.

Komentátor Carney ve svém článku rovněž konstatuje, že většina Čechů Hájkovy výroky ignorovala.

Hájek začátkem týdne v rozhovoru pro server Parlamentní listy.cz prohlásil, že bin Ládin je jen mediální fikce. „Tak jak se zrodil, tak také zemřel, za podivných, téměř mystických okolností. Je to moderní pohádka pro dospělé - dobro a zlo. Chceme-li, věřme," řekl Hájek. "Jak se praví ve filmu Vrtěti psem: Je to pravda, bylo to v televizi," dodal Hájek.

Hájek zároveň dlouhodobě naznačuje, že útoky na Spojené státy v září 2001 se nestaly tak, jak se běžně uvádí. "Jedenácté září v New York City se tak, jak nám, bylo předvedeno, zdůvodněno a zafixováno, nikdy nestalo," napsal už dříve ve své knize. Obraz prezentovaný vládou USA je podle něj pouhá mediální manipulace. "Existuje dosti reálná možnost, že 11. září opravdu zorganizovaly tajné služby USA," uvádí Hájek na jiném místě knihy.

"Jeho vyjádření považuji za nešťastné. Potenciální důsledky – včetně možných férových i neférových interpretací tohoto vyjádření – nebyly zřejmě autorem domyšleny," reagoval ve středu prezident Klaus na výroky svého poradce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám