Hlavní obsah

Květen slibuje četné přeháňky, ale závěrem i letní teploty

Novinky, jas
Aktualizováno

Květnové počasí bude ve znamení polojasné či zatažené oblohy s občasným deštěm a přeháňkami. Odpolední maxima budou povětšinou kolísat kolem 20 stupňů Celsia, v závěrečné dekádě se však mohou přechodně dostat i na letní hodnoty. Plyne to z dlouhodobé předpovědi, kterou v sobotu uveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Z dlouhodobého srovnání se očekávané květnové teploty i srážkové úhrny jeví jako průměrné a nijak nevybočující.

Úvodní dekáda od 1. do 10. května má být polojasná až oblačná, přičemž se mohou objevovat  přeháňky. Zatímco v závěru období se mohou objevit i bouřky, prostřední pasáž slibuje chladná rána s přízemními mrazíky.

Výhled počasí
1. až 10. květnaPolojasno až oblačno, při zvětšené oblačnosti místy přeháňky, koncem období i ojediněle bouřky. Maximální teploty 9 až 15, později 15 až 21 °C.
11. až 20. květnaOblačno až polojasno, na většině území přeháňky nebo i bouřky. Maximální teploty 15 až 21, při zmenšené oblačnosti až 24  °C.
21. až 31. květnaOblačné, občas déšť nebo přeháňky, místy bouřky.Méně oblačnosti pouze přechodně. Maximální teploty 16 až 22, přechodně až 26  °C.
Zdroj: ČHMÚ

Odpolední maxima budou nejprve kolísat mezi devíti a 15 stupni, závěrem období se oteplí na 15 až 21. V noci bude rtuť teploměru klesat na devět až tři stupně.

Následující období od 11. do 20. května má být dle meteorologů znovu ve znamení  oblačné až polojasné oblohy. Na celém území české republiky by se měly vyskytovat jak přeháňky, tak bouřky. Maximální teploty se budou držet v rozmezí 15 až 21 stupňů, při přechodně zmenšené oblačnosti může být až 24 stupňů. V noci se rtuť teploměru zastaví na deseti až čtyřech stupních.

Závěrečná dekáda od 21. do 31. května slibuje prozatím více oblačnosti, občasný déšť či bouřky. Denní maxima se vyhoupnou na 16 až 22 stupňů, při přechodně zmenšené oblačnosti však  může být i letních 26 stupňů. Noční teploty budou mezi 11 a pěti stupni Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám