Hlavní obsah

Zaorálek se Bakalovi za přirovnání ke gaunerovi omlouvat nemusí

Praha
Aktualizováno

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek se nemusí finančníkovi Zdeňku Bakalovi omluvit za to, že ho v souvislosti s kauzou bývalých bytů OKD přirovnal ke gaunerovi. Zaorálek nemusí platit ani finanční satisfakci ve výši 300 000 korun, kterou Bakala požadoval. S konečnou platností o tom dnes rozhodl Vrchní soud v Praze, který zamítl Bakalovo odvolání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lubomír Zaorálek před soudním jednáním

Článek

Ihned po skončení jednání novinářům místopředseda ČSSD řekl: "Bylo by zlé, kdyby v této zemi nebylo možné podvod nazvat podvodem, a pan Bakala to bude muset přijmout." Podvodu se podle Zaorálka Bakala dopustil na tisících obyvatel Moravskoslezkého kraje. Navíc podle něj někoho, kdo si dovolil to říci, žaloval u soudu. "Pravdu je tady potřeba říci, zvlášť když se někdo dopouští věcí jako pan Bakala," dodal.

"Dnešní výrok soudu nic nemění na tom, že výroky pana Zaorálka jsou ve slušné společnosti nepřijatelné, a to jak z hlediska obsahu, tak z hlediska postavení jejich autora," sdělil Bakalův mediální zástupce Pavel Kočiš. Další právní kroky prý jeho strana ještě zváží.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Bakala

Spor se týkal zhruba 45 000 bývalých bytů těžební OKD na severu Moravy. V současnosti je vlastní firma RPG Byty, dceřiná společnost RPG Industries SE, jejímž je Bakala spoluvlastníkem. RPG Industries SE se k bytovému fondu dostala koupí společnosti Karbon Invest (KI), která byty získala při privatizaci v září 2004. Tehdy se mimo jiné zavázala byty při prodeji přednostně nabídnout dosavadním nájemníkům za netržní cenu. Nájemníci si je chtějí dlouhodobě odkoupit.

Ta křivda se lidem stala a nezdá se, že by pan Bakala chtěl učinit cokoli, aby své slovo dodržel
Lubomír Zaorálek

Výroky, které se Bakaly dotkly, zazněly v říjnu 2008 na tiskové konferenci v Ostravě. Zaorálek tehdy kritizoval způsob, jakým se Bakala stará o bytový fond, především v reakci na předtím zveřejněné prohlášení, že se vlastník nechystá prodávat byty současným nájemníkům. Zaorálek tvrdil, že Bakala prodej bytů nájemníkům slíbil, finančník to odmítl. "Pan Bakala se chová jako gauner," řekl tehdy místopředseda ČSSD.

Podle předsedy senátu Karla Podolky Bakala veřejně slíbil převedení bytů především na jejich nájemce i s časovým horizontem a částkami za prodej, později slib nesplnil a navíc ho popřel. Proto nelze Zaorálkovi vytýkat použití příměru.

Zaorálek také po skončení procesu uvedl, že tento soud byl pouze o jeho výroku, samotný problém však neřeší. "Ta křivda se lidem stala a nezdá se, že by pan Bakala chtěl učinit cokoli, aby své slovo dodržel." Podle Zaorálka není v pořádku ani hospodaření Bakalových firem, čímž porušuje zájmy státu.

V Poslanecké sněmovně proto leží Zaorálkova interpelace vůči ministerstvu financí, která se zaměřuje na společnost RPG Byty. Firma podle něj zastavila velké množství bytových domů a získala za to nemalé prostředky. V interpelaci místopředseda žádá, aby se ministerstvo financí a vláda zastali nájemníků vůči Bakalovým společnostem. Jinak prý nájemníci přijdou o práva, která jim garantuje smlouva z roku 2004.

"Tady se bohužel ukazuje, že to, že pan Bakala dává peníze vládním stranám, se projevuje v tom, že strany potom nekonají tam, kde mají," prohlásil Zaorálek. Poznamenal také, že okolo tohoto případu už padlo několik trestních oznámení, dokonce i stížnost Evropské komisi.

Bakala podal na Zaorálka žalobu na ochranu osobnosti. Výraz gauner podle něj vybočuje z pravidel slušného chování a je hrubě urážlivý. Místopředseda sociální demokracie má podle Bakaly pozornost médií a lidé mu důvěřují. Soudce pražského městského soudu Tomáš Novosad však při odůvodnění prvoinstančního rozhodnutí uvedl, že Zaorálkova slova měla pravdivý základ a "znaky kritiky oprávněné".

Reklama

Výběr článků

Načítám