Hlavní obsah

Co znamená rozsudek Ústavního soudu

Ústavní soud (ÚS) svým středečním rozhodnutím ohledně zrušení úsporných opatření zamotal hlavu nejenom politikům, ale i drobným střadatelům, kteří stavební spoření využívají.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Ústavní soud zrušil s okamžitou platností 50% zdanění státní podpory stavebního spoření za rok 2010, které zavedla vláda v rámci úsporných opatření. Znamená to, že letos bude připsána státní podpora v původní výši," přiblížil dopady analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Co rozhodnutí ÚS znamená
Lidé dostanou za rok 2010 státní podporu podle podmínek platných do konce loňského roku, to znamená až 4500 korun u smluv uzavřených do konce roku 2003 a až 3000 korun u smluv uzavřených po 31. 12. 2003.(Bez rozhodnutí Ústavního soudu by dostali nejvýše 2250 korun u starších a nejvýše 1500 korun u novějších smluv.)
Pro letošní rok nadále platí
Snížení státní podpory na jednotných 2000 korun bez ohledu na okamžik uzavření smlouvy (to je 10 % z letos naspořené částky, maximálně z 20 000 korun).Úroky z vkladů i úroky ze státní podpory budou zdaňovány sazbou 15 %. A to včetně zdanění tzv. úrokového zvýhodnění, které se týká některých starších smluv. Do konce loňského roku byly veškeré úroky osvobozeny od daně.
Tato opatření budou s koncem roku zrušena. Jelikož je ale po obsahové stránce soud neshledal v rozporu s ústavním pořádkem, může vláda letos na základě tentokrát řádného legislativního procesu stejná opatření přijmout znovu bez jakýchkoli obsahových změn, což se také všeobecně očekává.

Zatím není zřejmé, co se stane s penězi, které již případně stát získal kvůli mimořádné dani za rok 2010. Ústavní soud situaci jednotlivých střadatelů neřešil.

Předseda soudu Pavel Rychetský ale naznačil, že lidé, kteří kvůli dani dostali za loňský rok nižší podporu, by mohli svůj nárok uplatnit u soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám