Hlavní obsah

Zmijí bude hodně, mohou se objevit na ulicích i v domech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborníci očekávají, že letos bude velké množství hadů. Nejnebezpečnější jsou přitom právě na jaře, kdy mohou mít po zimě plné jedové váčky.

Foto: Profimedia.cz

Zmije

Článek

„Hadů bude letos poměrně dost,“ předpovídá Karel Bobál ze Záchranné stanice živočichů ve Studánce na Tachovsku. „A to se týká i zmijí,“ řekl Právu s upozorněním, že objevit se mohou prakticky kdekoliv, třeba i v domě nebo na ulici.

O tom se o velikonočním pondělí přesvědčil v Hořejších Kunčicích na Opavsku čtyřiadvacetiletý mladík, kterého v centru této malé obce uštkla zmije. Mladý muž po střetu s hadem zkolaboval. [celá zpráva]

Silná alergická reakce

„Zasahující lékařka musela postiženého uvést do umělého spánku, zajistit jeho dýchací cesty intubací a připojit muže k umělé plicní ventilaci.

Muž byl předán do péče anesteziologicko-resuscitačnímu oddělení Slezské nemocnice v Opavě,“ uvedl mluvčí moravskoslezské záchranky Lukáš Humpl.

„Pacient je napojen na přístroje. Jeho stav je vážný, ale stabilizovaný,“ informoval v úterý odpoledne Právo mluvčí opavské nemocnice Daniel Svoboda s tím, že vážný stav pacienta spíše než otrava způsobila alergie.

Také podle vedoucího Toxinologického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Jiřího Valenty je případ z Opavska výjimečný. „Ten pacient je alergik. Takže spíše než o otravu se u něj jedná o těžší alergickou reakci,“ dodal Valenta.

Čtyřletý cyklus

Vyšší výskyt zmijí se podle Bobála opakuje po třech čtyřech letech, což odpovídá letošnímu roku. Při jejich posledním hojném výskytu se zmije objevovaly na zahradách, ale i v obydlích, v jediném domě tehdy našli dokonce šest zmijí. V Mariánských Lázních se dostala zmije až do recepce jednoho z hotelů a ve Studánce si žena donesla zmiji do domu ze zahrady v košíku s prádlem.

Stará pranostika sice říká, že hadi vylézají na sv. Jiří, což bylo tuto neděli. Podle Bobála však není radno tomu věřit. Narazit se na ně dá i dříve, třeba když je ještě sníh.

Důkazem prý může být i letošní případ z Obory na Tachovsku ze začátku dubna. Zmije, ukrytá pod hromadou klád na zahradě, zaútočila na místního občana. Ten skončil po jejím uštknutí v péči lékařů a dodnes ho noha bolí.

Na jaře jsou nejnebezpečnější

Právě na jaře bývá uštknutí zmijí nejnebezpečnější. Podle zoologa a ředitele Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě Zdeňka Vitáčka po době zimování mají zmije plné váčky jedu. „Pokud v tomto období člověka uštkne zmije, která ještě neulovila kořist a nevyprázdnila jedové váčky, může to mít větší zdravotní následky,“ vysvětluje Vitáček.

Podle vedoucího Biologické stanice v Přerově a současně herpetologa Ivo Růžičky po zimě má větší zásobu jedu samice, ale ani menšího samce prý není radno podceňovat. „Nyní nastává doba páření a samci jsou hodně aktivní,“ řekl Právu Růžička s tím, že pro zdravého dospělého člověka by ale nemělo uštknutí zmije znamenat ohrožení života.

„Záleží na tom, zda kousne jedním nebo oběma zuby. Čím blíže je to srdci, tím riziko narůstá. Zmijí jed sice patří k nejprudším, ale naštěstí ho má každá jen velmi málo. Způsobuje ale krvácivost vnitřních orgánů, například jater nebo ledvin,“ poznamenal přerovský herpetolog.

100 případů ročně

Podle vedoucího Toxinologického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Jiřího Valenty dochází v České republice každým rokem zhruba ke stovce případů uštknutí člověka zmijí obecnou.

„Ve více než polovině případů ale zmije jed vůbec nevypustí. V ostatních případech často dochází pouze k lokálním změnám v organismu, například k otokům končetin. Jen u malé části pacientů dojde k závažnějším problémům,“ řekl Valenta.

„Tělo zdravého člověka se s uštknutím vyrovná i bez podání séra, které má řadu negativních vedlejších účinků,“ je přesvědčen českolipský zoolog Vitáček, podle kterého jsou ohroženi především malé děti, alergici a osoby s problémy oběhové soustavy a se srdečními chorobami.

Antiséra proti hadímu jedu se do Česka dovážejí z Polska a Velké Británie. Ne všechny nemocnice, jak se namátkou Právo v úterý přesvědčilo, však touto látkou disponují.

„Sérum proti uštknutí hadem nemáme k dispozici. Pokud dojde k nějaké akutní události, další postup musíme vždy konzultovat se specializovaným pracovištěm v Praze,“ řekla mluvčí Městské nemocnice v Ostravě Anna Vidiševská.

„Starším zásobám séra vypršela expirační doba. Nové máme objednané, stále ale na dodávky čekáme,“ prohlásil mluvčí českolipské nemocnice Petr Pokorný.

Ani v nemocnicích hlavního města nepatří antisérum proti zmijímu uštknutí k běžnému vybavení. „Kdyby se tu objevil takový pacient, který by je potřeboval, museli bychom si ho půjčit z Vinohradské nemocnice. I když záchranná služba většinou takové zranění veze tam, kde mají protilátky,“ řekl Právu Jaromír Morávek z motolské nemocnice.

Jedinou pražskou nemocnicí, která naší redakci potvrdila zásobu protijedu na zmijí uštknutí, je Fakultní nemocnice Bulovka.

Při použití séra jsou však lékaři opatrní. „Aplikace séra je závislá na stavu pacienta. V dnešní době totiž mezi námi je mnoho alergiků a aplikace séra by  mohla spíš uškodit než pomoci. Proto je bezpečnější vyčkat, sledovat životní funkce a vývoj stavu,“ popsala praxi z jihlavské nemocnice, kde sérum mají, její mluvčí Veronika Novotná.

Přísně chráněná

Zmije patří nadále mezi přísně chráněné živočichy, její populace je ohrožená. „Zmije zásadně neútočí na větší kořist. Jednoznačně mohu prohlásit, že pokud člověk zmiji přímo neubližuje, nebo na ni přímo nešlápne, nekousne ho. Vždy raději volí útěk než obranu,“ zdůrazňuje zoologové.

Zmije, stejně jako ostatní hadi, ale neslyší. Vnímá pouze vibrace z otřesů, a tak se při opatrné chůzi na ni dá i šlápnout.

„Pokud máte podezření, že došlo v terénu k uštknutí zmijí, tak postiženého držte v klidu a snažte se ho co nejrychleji dopravit k lékaři. Zmijí jed působí hemolyticky, což znamená, že rozkládá krevní elementy. Nejúčinnější pomocí při uštknutí zmijí je proto pouze minimum pohybu. Lidé by neměli v žádném případě ránu rozřezávat, vysávat ani podvazovat,“ radí mluvčí jihlavské nemocnice Novotná.

Reklama

Související témata:

Související články

Stav muže uštknutého zmijí zůstává vážný

Stav mladého muže, kterého během pondělí uštkla zmije obecná u obce Hořejší Kunčice na Opavsku, i nadále zůstává vážný. Stále leží v nemocnici. Bližší...

Výběr článků

Načítám