Hlavní obsah

Pokud Sněmovna nepřesadí odpadlíky, budou poslanci VV na protest stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci Věcí veřejných požadují, aby Sněmovna schválila přesazení jejich bývalých kolegů Kristýny Kočí, Stanislava Humla a Jaroslava Škárky. Pokud se tak nestane, budou zákonodárci VV na protest během jednání stát, protože už vedle třech odpadlíků nechtějí sedět.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanci Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka sedí osaměle v lavicích určených pro zákonodárce VV.

Článek

"My jsme o tom hovořili na (poslaneckém) klubu, a všem je velmi nepříjemné vedle těch lidí sedět. Dokonce je jim nepříjemné i sedět před nimi i sedět přes uličku, takže my považujeme přesazení za naprosto nutné," řekl šéf VV Radek John.

Pokus o přesazení poslanců už jednou proběhl, zabránil mu ale šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. [celá zpráva]

O přesazení žádala šéfka klubu VV Karolína Peake, Tluchoř prosadil, aby se o škatulatech hlasovalo zvlášť a přesazení neprošlo.

Pokud Sněmovna přesazení bývalých členů VV neschválí, jsou John a jeho kolegové připraveni do poslaneckých lavic vůbec nezasednout. "Nezaujmeme místa v lavicích a budeme několik dní stát v parlamentu, dokud nedojde k přesazení," uvedl John. "My jsme zvyklí z divadla, kam jsme chodili, na stání," dodal předseda VV.

Osud psanců

V minulém volebním období stihl poslance, kteří byli vyloučeni z klubů, osud psanců. Seděli v nejzadnějších lavicích. Týkalo se to například bývalých zákonodárců soc. dem. Michala Pohanky a Miloše Melčáka a stejně tak i Vlastimila Tlustého a Jana Schwippela, kteří kdysi patřili do řad občanských demokratů.

Dosavadní pozici Kočí v první řadě zabere patrně její nástupkyně Karolína Peake. Blíže k jednacímu pultu by se mohli přestěhovat poslanci Petr Skokan a Dagmar Navrátilová, kteří nyní sedí v zadní lavici.

Reklama

Související témata:

Související články

Němcová komplikuje rozsazení rebelů od VV

Věci veřejné požadují, aby rebelové Kristýna Kočí, Stanislav Huml a Jaroslav Škárka dostali ve Sněmovně nová místa daleko od jejich křesel. Kvůli tomu bude...

Výběr článků

Načítám