Hlavní obsah

Do Česka dorazily přívalové deště, hasiči čerpali vodu ze silnic

Novinky, Jan Karas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Po téměř tropických vedrech a teplotních rekordech v sobotu a neděli se do části Česka přihnaly přívalové deště. Kvůli prudké odpolední průtrži mračen hasiči museli odčerpávat vodu ze silnic, ulic i sklepení na několika místech Jihomoravského kraje. Vyjížděli například na Brněnsku, Břeclavsku a Hodonínsku, uvádějí webové stránky jihomoravských hasičů. Kroupy zasypaly také dálnici D1.

Článek

Požárníci v neděli večer pomáhali například u Syrovic na Brněnsku, kde silnici zaplavila voda a naplavila na ni bahno. Jeden jízdní pruh zůstává až do pondělního rána neprůjezdný.

O pomoc požádal například starosta Ořechova na Brněnsku, protože se na silnici vytvořilo z dešťové vody malé jezírko. Hasiči proto vykopali v místě strouhu, aby mohla voda odtékat. Podobný problém řešili i v Blučině v okrese Brno - venkov.

V Křepicích na Hodonínsku zase hasiči museli čerpat vodu ze zaplavených sklepů, v Mutěnicích na Hodonínsku čerpali vodu ze zaplaveného sklepu kulturního domu.

Pozor na kroupy

Podle předpovědi se během noci a pondělního rána mají bouřková mračna vytvářet zejména na severovýchodě území a lze zde očekávat vydatné lokální srážky. Napršet by místy mohlo až 30 milimetrů vody.

Nelze vyloučit ani lijáky s kroupami, a to hlavně na Moravě a ve Slezsku. Po místních průtržích mračen by se mělo během velikonočního pondělí mírně ochladit. Teploty klesnou na 14 až 16 stupňů.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Prudká bouřka zasáhla v neděli v 16 hodin střední Moravu. Během několika minut se ulice v Prostějově ocitly pod vrstvou krup.

Déletrvající slunečné a suché počasí v jarním období podle předpovědi ČHMÚ vyvolá postupný vznik tlakové níže nad evropským kontinentem a následný vpád chladnějšího a vlhkého vzduchu z Atlantiku.

Velké chladno zatím nebude 

Podle meteorologů je velmi pravděpodobné, že současné teplé počasí vystřídá vlhké a chladnější proudění i od západu s četnými srážkami. V průběhu prvních dnů následujícího týdne to ale ještě prý nebude tak markantní. Vždyť ani hloh, který svými květy hlásí návrat ranních mrazíků, stále ještě neprocitl ze zimního spánku.

Reklama

Výběr článků

Načítám