Hlavní obsah

Nemocnice podají žaloby na pojišťovny, které nepošlou peníze na vyšší platy

Právo, Václav Pergl

Nemocnice, které nedostaly od zdravotních pojišťoven peníze na vyšší platy lékařů, začnou v první polovině května podávat hromadné žaloby na tyto pojišťovny. Dohodli se na tom ve čtvrtek delegáti Asociace českomoravských nemocnic, která sdružuje 129 nemocnic. Jednání bylo v Praze. V postupu je podporuje i ministerstvo zdravotnictví.

Článek

„Žaloby budou podány na ty zdravotní pojišťovny, které peníze neposkytly a poskytnout nehodlají,“ řekl Právu po jednání ředitel právní kanceláře uvedené asociace Stanislav Fiala. Dodal, že nemocnice už fakturovaly péči, tedy dlužné částky, takže právní závazek vznikl a tak ho nemocnice budou také právní cestou vymáhat.

Podle memoranda, které podepsal šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel a ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) mají lékaři od března dostat přidáno 5 000 až 8000 korun měsíčně v návaznosti na délku praxe. Drtivá většina nemocnic už lékařům platy zvýšila, asi šest nemocnic to dosud neučinilo, zejména na Zlínsku.

Velké fakultní nemocnice problémy nemají, protože peníze na zvýšení platů berou z rezerv. Menší nemocnice na to ale nemají. Proto se chtějí bránit soudní cestou.

Fiala uvedl, že pokud by lékaři nedostali přidáno, mohou opět hrozit jejich protesty a případně i zdravotních sester, protože ty měly dostat přidáno už loni a v mnoha nemocnicích se tak nestalo.

Heger: Peníze dojednat s pojišťovnami

Ministr Heger soudí, že navýšení platů je povinností nemocnic a peníze na to by si měly se zdravotními pojišťovnami vyjednat. Pokud jim pojišťovny nebudou peníze posílat, ministerstvo s nimi zahájí správní řízení.

„Dostali jsme od pojišťoven příslib, že tam, kde byly nějaké technické problémy, tak pojišťovny peníze doplatí,“ uvedl ministr, který byl jednání uvedené asociace nemocnic přítomen. Dodal, že pokud lékaři nedostanou za březen přidáno, měli v dubnové výplatě mít i dlužnou částku.

Stát víc peněz nedá

Podle některých informací se uvažovalo také o tom, že stát by zvýšil pojistné, které platí za více než polovinu národa, tedy hlavně za děti, důchodce a nezaměstnané. Nyní je to měsíčně 723 koruny a úvaha byla o tom, že tato částka by se zvýšila o 22 korun měsíčně za každého pojištěnce, což by znamenalo navýšení za rok o 1,2 miliardy korun.

Heger k tomu ale řekl, že koaliční jednání tuto verzi naprosto zamítla. „Pokud já kdy otázku zvýšení plateb státu zvednu, tak vždy vláda zastává zcela jednotné stanovisko, že se šetří státní rozpočet a že zdravotnická reforma si musí poradit bez rozpočtového navýšení,“ prohlásil Heger.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám