Hlavní obsah

John a Bárta skončili, Klaus jmenoval nové ministry Kubiceho a Šmerdu

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek jmenoval na Pražském hradě dvojici nových ministrů. Radka Johna v čele resortu vnitra střídá někdejší elitní policista Jan Kubice, ministerstvo dopravy povede místo Víta Bárty jeho dosavadní náměstek Radek Šmerda.

Foto: Milan malíček, Právo

Zleva ministr dopravy Radek Šmerda, ministr vnitra Jan Kubice, prezident Václav Klaus a premiér Petr Nečas

Článek

Klaus vyjádřil přesvědčení, že oba noví ministři jsou si vědomi, "do čeho jdou". Zdůraznil, že přebírají "nelehké resorty v komplikované době vládní krize".

"Nejedná se pouze o jmenování dvou ministrů, jedná se o jistý symbolický moment ukončení krize, která všechny poškodila," zdůraznil prezident.

Premiér Petr Nečas následně uvedl Kubiceho do úřadu. Nový ministr uvedl, že na ministerstvu alespoň zpočátku neplánuje žádné razantní změny. Kubice rovněž oznámil, že ukončil své působení v bezpečnostní firmě, kterou vedl s bývalým kolegou. Kubice i Nečas poděkovali Johnovi za odvedenou práci.

Šmerda: Nebudu nastrčený panáček

Uvedení se dočkal i Šmerda. Ten uvedl, že hodlá své kroky s Bártou konzultovat. "Konzultace neznamenají, že mě bude někdo řídit. Jsem si vědom toho, že jsem byl jmenován do funkce, kde budu muset být samostatný a také za to nesu svou hlavní odpovědnost," citovala Šmerdu ČTK.

"Konzultace je naprosto normální a férové slovo. Určitě nebudu nastrčený panáček," zdůraznil.

Předseda VV John v koaličním kabinetu zůstane na postu vicepremiéra pro boj proti korupci. Bárta ve vládě končí, byť jeho nástupce tvrdí, že zůstane v čele resortu pouze do doby, než Bárta vysvětlí své kauzy.

Bárta již před několika lety uvedl, že se hodlá využít politicky k posílení ekonomického vlivu své tehdejší společnosti ABL. Zveřejnění těchto informací spolu s tvrzením dvojice nyní již bývalých poslanců VV Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí vedlo k eskalaci vládní krize, která vyústila v rekonstrukci kabinetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám