Hlavní obsah

Oslavy dvaceti let ODS stíní Tluchořova aféra

Právo, Lukáš Bek

S těžce poškozenou tváří vyšla z vládní krize ODS, která chce ve čtvrtek na pražském Žofíně velkolepě oslavit dvacet let od svého vzniku. Přijdou i otec zakladatel prezident Václav Klaus a expředseda Mirek Topolánek, kteří v poslední době opět zkřížili meče.

Článek

Oslavy navíc zastiňuje spor o osud jednoho z členů vedení, šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře v době krize. Získal pověst pučisty, který se s Kristýnou Kočí pokusil o rozdělení Věcí veřejných a vlastními politickými kroky za zády premiéra Petra Nečase, ODS a v době vrcholících jednání svou stranu poškodil.

Přesto ODS ve středu demonstrovala jednotu. Za jejího předsedu Nečase se v Praze postavili šéfové regionálních organizací, podle nichž bylo dojednané řešení vládní krize jediné možné.

Ve straně se však podle informací Práva současně mluví o klidu před bouří, kterou zatím tlumily plánované oslavy. Už po Velikonocích se čeká ostrý souboj na poslaneckém klubu, který bude řešit Tluchořovu roli době krize.

ODS z kauzy Tluchoř–Kočí vyšla docela poničená
Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová

Na pražském Žofíně ve čtvrtek vystoupí oba bývalí předsedové občanských demokratů – bývalý čestný předseda ODS Klaus a Topolánek. Ten přitom prezidenta minulý týden tvrdě zkritizoval jako „technologa moci“, který „nesnese ve vedení ODS nikoho kromě sebe“.

Spiknutí Tluchoře

Naopak Klaus vidí za vládní krizí spiknutí Topolánkova blízkého spolupracovníka Tluchoře. „To je cílený pokus tluchořovské kliky v ODS a dalších uskupení znovu rozbít to, co bylo dohodnuto,“ řekl prezident.

O Tluchořovi kriticky mluví i část vedení strany. Šéfka Sněmovny a první místopředsedkyně strany Miroslava Němcová soudí, že „ODS z té kauzy vyšla docela poničená“.

Místopředseda a ministr obrany Alexandr Vondra přirovnal politiku k šachové hře, v níž ODS nejdříve hrála s bílými figurkami a po zveřejnění nahrávky, v níž Kočí mluví o Tluchořovi, již s černými.

Ani Nečas nepovažuje kauzu za uzavřenou. „My si určitě máme co říci a co si vysvětlovat. Budu od něj chtít slyšet nějaká vysvětlení, budu chtít vysvětlit celou řadu věcí,“ uvedl pro HN o Tluchořovi. Nečas přiznal, že by byl „úplný politický slepec a hlušec“, kdyby neviděl, že po zveřejnění nahrávky s Kočí se úplně změnila situace i vnímání veřejnosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas s místopředsedou ODS Alexandrem Vondrou (vlevo) a šéfem poslaneckého klubu občanských demokratů Petrem Tluchořem

Opakovaně Tluchoře kritizuje poslanec Michal Doktor: „Pan poslanec Tluchoř a Kristýna Kočí si hráli se zápalkami ve stohu slámy, otrávili celou koalici, nehodlám ho dále tolerovat.“ Podle Doktora „jsme všichni na jedné lodi, která narazila díky špatnému vedení Petra Tluchoře“.

Část ODS nadále žádá Tluchořův odchod z funkce, který by automaticky znamenal i odchod z vedení strany. „Klub by to měl vážně probrat. Premiér potřebuje teď posílit, potřebuje mít silného člověka, za kterým klub stoprocentně stojí,“ uvedla poslankyně Zdeňka Horníková.

Tluchoře se naopak zastal například poslanec Walter Bartoš, podle něhož „ODS je konzervativní strana a nějaké rychlé změny ve vedení nejsou dobře“.

Sám Tluchoř věří, že si na jednání klubu tyto názory, „tak jak jsme zvyklí, vždycky otevřeně vyříkáme, a bude-li někdo o to stát, rozhodneme hlasováním“.

„Jediný nesplněný bod: Dobešův odchod“

Premiér při středečním setkání s regionálními šéfy argumentoval, že z pěti priorit ODS dosáhla čtyř. Podařily se odchody Radka Johna z čela vnitra a Víta Bárty z vlády, ukončení vlivu VV na vnitro a udržení všech členů vlády za ODS. Nečasova strana ale musela ustoupit ze snahy vypudit Josefa Dobeše z ministerstva školství. Je ale skoro jisté, že o Dobešově osudu se rozhodne v červnu podle průběhu státních maturit.

Přesto z ODS zazněl i vůči Nečasovi kritický hlas. Poslanec Doktor uvedl, že nesouhlasí s Nečasem, který hodnotil ministry podle toho, zda působili v bezpečnostní agentuře ABL. „Ano, je to nesprávný pohled. Já bych nikdy žádného ministra nespojoval s žádnou konkrétní firmou. Já bych ho pouze spojoval s výkonem práce a jeho mandátu jako ministra, případně poslance,“ uvedl Doktor.

Podpora Nečasovi zaznívá i od dalších místních představitelů strany. V anketě Práva nesouhlasil s postupem vedení pouze místopředseda moravskoslezské ODS a náměstek ostravského primátora Dalibor Madej. „Mám dojem, že se ODS rozhodla prohrát úplně všechno,“ řekl.

Šéf jihočeské ODS Martin Kuba po jednání s Nečasem prohlásil, že všichni předsedové regionů plně Nečase podporují, protože vyjednaná varianta „jako jediná zaručí pokračování v reformní vládě“.

Kuba ale pro Právo připustil, že předmětem debaty s premiérem byl i Tluchoř. „Je nyní na členech poslaneckého klubu, aby si s Petrem Tluchořem vyjasnili aspekty, které způsobily po ostrých výrocích Kristýny Kočí doslova mediální bouři,“ podotkl Kuba.

Reklama

Výběr článků

Načítám