Hlavní obsah

Tluchoř přelstil VV a zabránil přesazení Kočí ve Sněmovně

Právo, ada, nig
Praha

Kdo sledoval pravidelně záznamy ze Sněmovny, nemohl přehlédnout pravidelné konzultace mezi šéfem klubu poslanců ODS Petrem Tluchořem a dnes již expředsedkyní klubu véčkařů Kristýnou Kočí. Častěji, než aby seděla ve své lavici v první řadě, postávala před lavicí vedlejší, kde si neustále špitala se svým starším a zkušenějším kolegou. Zachycovala to jedna ze stacionárních kamer vnitřního televizního okruhu, který je vysílán do všech kanceláří v budově Sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Koaliční idyla, která se již v podobném složení zřejmě nebude opakovat.

Článek

Kočí nyní hrozí, že bude „poslána“ z výsadní pozice vpředu sněmovního sálu, kam patřila jako čelní představitelka jedné ze stran, pryč. Nejspíš až dozadu, ke zdi. Což je osud, který v minulosti potkal, jak už před týdnem Právo připomnělo, všechny odpadlíky: bývalé soc. dem. Pohanku a Melčáka a stejně tak i Tlustého a Schwippela, kteří kdysi patřili  do řad občanských demokratů.

Tluchoř přelstil VV

To je ale scénář, který se rozhodně nelíbí Tluchořovi, který by se v případě přestěhování Kočí naběhal. Proto se minulý týden, když nová šéfka klubu véčkařů Karolína Peake přišla s požadavkem na změnu zasedacího pořádku ve Sněmovně, který by odsunul bývalé kolegy Kočí, Humla i Škárku ze sousedství VV, uchýlil ke „lsti“.

Jako zkušený matador věděl, že bude-li se na organizačním výboru hlasovat o programu schůze naráz, nikdo přesazování nezabrání. Požádal proto o oddělené hlasování, a i díky jeho hlasu změna zasedacího pořádku do programu schválena nebyla. Vybočil tak z nepsaných pravidel, podle kterých se vždy klubům, které přesazení některých poslanců navrhly, vyhovělo. Právě ODS přitom patřila k těm, které v minulosti o „škatulata“ žádaly častěji.

John: Sedět vedle odpadlíků je nepředstavitelné

Véčkaři ale budou na stěhování svých bývalých kolegů trvat a navrhnou zařazení změn na začátku schůze do programu opět. „Neumím si představit, že by seděli přímo vedle nás,“ řekl Právu rozladěně již koncem minulého týdne šéf strany Radek John. I když, jak poznamenal, u Kočí to není až tak rozhodující, protože vedle ní sedí v sále Marek Šnajdr z ODS a z druhé strany není nikdo, protože tam je židle vyhrazená pro ministra Josefa Dobeše.

Nespokojeni se ale se svými sousedy mohou cítit Josef Novotný a Martin Vacek, kterým zasedací pořádek přiřknul za souseda odpadlíka Jaroslava Škárku, a stejně tak i Lenka Andrýsová, která by měla usednout vedle Stanislava Humla.

Reklama

Výběr článků

Načítám